Azzedine C. spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in Den Haag
NOS Nieuws

Jihadproces: 'Zij hebben dit op hun geweten'

Een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk: zo ziet de rechtbank in Den Haag de veroordeelden in het jihadproces. De negen verdachten kregen celstraffen tot zes jaar. Twee van hen, Hicham el O. en Anis Z., kregen zelfs een zwaardere straf dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De uitspraak is dan ook een grote opsteker voor het OM. "Ik denk dat wij vandaag gelijk hebben gekregen dat we hier niet te maken hebben met een groep jongens met extreme ideeën, maar met een criminele organisatie", zegt Wouter Bos van het Haagse OM. "De straffen zijn daar gelukkig ook naar."

De rechtbank oordeelde hard over de verdachten. Hun doel was om mensen voor de gewapende strijd in Syrië te werven. Hoewel er geen hard bewijs is van ronselpraktijken, creëerde de groep volgens de rechter wel een klimaat waarbij jongeren zich geroepen voelden om af te reizen naar het IS-kalifaat. Dat gebeurde bij bijeenkomsten in de Haagse Schilderswijk en in honderden berichten op sociale media.

"Volgens de rechter zijn tientallen Haagse jongeren naar Syrië gereisd en hebben deze mannen dat op hun geweten", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. Hij spreekt van zware straffen.

Beroep

De advocaten zijn geschrokken van de uitspraak. Raadsman André Seebregts van hoofdverdachte Azzedine C. spreekt van een slag voor de vrijheid van meningsuiting en denkt dat de aanslagen in Parijs mede tot de hoge straf hebben geleid. Hij zegt verder dat zijn cliënt uitlatingen van anderen worden aangerekend. "We zien veel aanknopingspunten om dit vonnis in hoger beroep aan te vechten", zegt Seebregts tegen de NOS.

De advocaat van Oussama C., Michiel Pestman, is eveneens verrast. Volgens hem is er geen bewijs tegen zijn cliënt en concludeert de rechtbank ten onrechte dat er sprake was van een organisatie.

Pestman en Seebregts benadrukken ook dat de aanklachten jaren geleden tot stand zijn gekomen, toen - in de woorden van Pestman - nog anders werd gekeken naar de strijd in Syrië en onthoofdingsfilmpjes nog geen grote publiciteit hadden gekregen. "De rechtbank heeft in mijn ogen naar de feiten gekeken met de bril van nu."

De rechtbank spreekt dat tegen. In een reactie zegt persrechter Elianne van Rens: "Ook in 2013 was al bekend wat in Syrië gebeurde, ook bij de verdachten. Dat betekent dat ze mensen stuurden naar een strijd die gewoon terroristisch was."

Dit zijn de straffen in het jihadproces

VerdachteStrafEis
Azzedine C.6 jaar 7 jaar
Hatim R. (bij verstek)6 jaar6 jaar
Anis Z. (bij verstek)6 jaar5 jaar
Rudolph H.3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk6 jaar
Oussama C.3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk5 jaar
Hicham el O.5 jaar4 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk
Moussa L.43 dagen, plus 6 maanden voorwaardelijk2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk
Imane B.7 dagen2 jaar
Jordi de J.155 dagen, plus 6 maanden voorwaardelijk3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl