NOS Nieuws

ANWB-klanten krijgen phishingmail

Zakelijke klanten van de ANWB krijgen sinds het middaguur phishingmails uit naam van de ANWB. Volgens die mail is er sprake van een betalingsachterstand en moet de rekening onmiddellijk worden voldaan.

Wie op de link 'persoonlijke factuur' klikt krijgt een melding in het scherm dat de persoonlijke bestanden zijn versleuteld. Binnen 96 uur moet voor 266 euro aan bitcoins worden betaald anders gaan de bestanden verloren.

Waarschuwing op de site

De ANWB heeft een waarschuwing op de site geplaatst. "Open de mail niet", zegt woordvoerder Ad Vonk. Hij adviseert mensen die de mail hebben ontvangen, aangifte te doen bij de politie.

Hoeveel mensen de mail hebben ontvangen is niet duidelijk. Vonk: "Wel is zeker dat het vooral onze zakelijke klanten zijn, voor wie wij bijvoorbeeld een wagenpark beheren."

Voor Fred Maring uit Groningen kwam de waarschuwing te laat. Hij klikte op de link en kan nu niets meer. "Het mailtje leek heel echt en omdat ik vrij recent de rekening van de Wegenwacht had gekregen, wilde ik de rekening controleren. En kwam die melding die, vind ik, nogal op afpersing lijkt."

Maring wacht nu op advies van een ict-expert. "Maar dat betekent dus wel dat mijn bedrijf zeker een paar uur stilligt." Hij heeft inmiddels ook bij de politie aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl