De kolencentrale van E.On op de Maasvlakte
NOS Nieuws

Nieuwe kolencentrale gaat toch CO2 opslaan in gasveld

De nieuwe Rotterdamse kolencentrale op de Maasvlakte gaat toch CO2 opslaan in een gasveld. In een proef die waarschijnlijk begin volgend jaar start, wordt 25 procent van de uitstoot afgevangen.

Mocht de proef een succes zijn, dan wordt het opslaan verder opgevoerd. Energiemaatschappij E.ON heeft dat bevestigd tegenover de NOS, na berichtgeving van de Volkskrant.

In een oorspronkelijk plan zou de CO2 worden opgeslagen in een gasveld 20 kilometer buiten de kust, maar dat was uiteindelijk niet haalbaar. Het gaat nu alsnog gebeuren in een gasveld op slechts 3,5 kilometer buiten de kust van de Maasvlakte. De CO2 zal er gebruikt worden om sneller gas en olie uit de grond te kunnen halen.

Alleen al door de kortere afstand tot de kolencentrale kunnen de kosten van het project een stuk lager uitvallen. Een pijpleiding naar het oorspronkelijk gekozen lege gasveld zou tientallen miljoenen euro's hebben gekost.

Het CO2-project speelt een belangrijke rol in de discussie over vroegtijdige sluiting van kolencentrales om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil alle kolencentrales eigenlijk sluiten. Sinds de nieuwe kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte in gebruik zijn genomen, stijgt de Nederlandse uitstoot.

Milieubeweging

De milieubeweging, waaronder Greenpeace en Milieudefensie, is ook voor sluiting van de kolencentrales en tegen het nieuwe opslagproject. "Het is cynisme ten top om publiek geld dat beschikbaar zou moeten zijn voor hernieuwbare energie of energiebesparing, te gebruiken om efficiënter gas en olie te winnen", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie in de Volkskrant.

Een Greenpeace-woordvoerder noemt de gang van zaken 'waanzin'. "Het is al niet uit te leggen dat je met veel belastinggeld CO2 uit kolencentrales probeert op te slaan, maar om die uitstoot ook nog eens te gebruiken om nog meer fossiele brandstoffen uit de grond te halen, is waanzin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl