NOS Nieuws

'Ruwe olie nu goedkoper dan bronwater'

De spectaculaire daling van de olieprijs heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De prijs van een vat ruwe olie is voor het eerst in zeven jaar onder de 40 dollar gekomen.

Automobilisten hebben het al gemerkt, want ze hebben de prijzen aan de pomp de afgelopen tijd zien dalen. Autorijders zijn dit jaar gemiddeld 100 euro goedkoper uit, zegt Paul van Selms van UnitedConsumers.com.

Het goede nieuws houdt niet op, want de lage olieprijs is nog lang niet helemaal in de benzineprijs verwerkt. De komende tijd zullen de benzineprijzen dan zeer waarschijnlijk verder omlaaggaan.

Een 15 procent lagere prijs aan de pomp is volgens Van Selms volgend jaar niet uitgesloten. "Voor iemand die per jaar 1000 liter tankt, betekent dat een voordeel van 150 euro."

Strenge winters

De olieprijs is in anderhalf jaar bijna twee derde gedaald. Vorig jaar zomer koste een vat ruwe olie nog 115 dollar, 75 dollar meer dan nu. "Dat betekent dat een liter ruwe olie nu goedkoper is dan een fles bronwater in de supermarkt", zegt Van Selms.

Zo is het aan de pomp bepaald nog lang niet. De literprijs is veel minder gedaald dan die van ruwe olie. Van Selms: "Dat komt doordat de prijzen aan de pomp maar voor 30 procent worden bepaald door de ruwe olieprijs. De rest is belasting, die de prijsdaling van de ruwe olie dempt."

De lage olieprijs drukt ook het aardgastarief, maar ook hiervan profiteren de consumenten maar beperkt, zegt Van Selms. "Dat komt doordat de energiebedrijven langetermijncontracten afsluiten om te voorkomen dat ze vroeg of laat zonder aardgas komen te zitten. Daarbij moeten ze rekening houden met strenge winters, waardoor ze geen grote risico's kunnen nemen."

Toekomst

Ook de administratiekosten dempen het effect van de lage olieprijs op het aardgastarief. Hetzelfde geldt voor de stroomprijzen; ook die volgen met vertraging en beperken de olieprijs.

Hoe goedkoper de ruwe olie, hoe voordeliger het voor de consument thuis en in de auto is. Wat dat betreft ziet het er volgens Van Selms in de toekomst goed uit, want de kans dat de olieprijs gaat stijgen is klein. "Het is zelfs mogelijk dat de prijs nog verder daalt. We moeten niet vergeten dat tot het einde van de vorige eeuw een vat ruwe olie 25 dollar kostte."

Verslaafd

Oorzaak is volgens Van Selms vooral dat steeds meer landen niet meer afhankelijk willen zijn van de OPEC en Rusland en uitwijken naar eigen energiebronnen. Olie is daardoor minder schaars dan ooit. Hoe het de komende maanden gaat, hangt volgens Van Selms vooral af van hoe de winter uitvalt. Als die mild is en er dus weinig vraag is naar olie is de kans groot dat de olie nog goedkoper wordt.

Het zou Van Selms niet verbazen als de prijs van 40 dollar nu verder daalt naar 30 of zelfs 20 dollar. "De olieproducerende landen zijn verslaafd aan oliedollars, dus blijven ze olie oppompen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl