De huidige korpschef Bouman vertrekt op 1 februari
NOS Nieuws

'Weinig animo voor baan politiechef'

Het zal moeilijk worden om een goede nieuwe korpschef te vinden voor de nationale politie. Dat zegt de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de organisatie, Frank Giltay. "Er is te veel onduidelijkheid over de financiën voor de politie-organisatie."

Korpschef Gerard Bouman vertrekt op 1 februari. De nationale politie kampt al een tijd met reorganisatieproblemen en grote tekorten. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt onderzoek gedaan en de resultaten daarvan zijn in april bekend.

"Het moment waarop de vacature komt, is lastig", zegt Giltay. De nieuwe politiechef moet al aantreden terwijl het onderzoek nog gaande is. "Als korpschef weet je bij je aantreden niet voor welke financiële problemen je wordt gesteld."

Lager salaris

Geïnteresseerden voor de functie kunnen deze week reageren op de vacature. Daarin wordt iemand gevraagd met "besluitvaardigheid, samenbindend leiderschap, visie, politiek-bestuurlijke sensitiviteit, gezag en overtuigingskracht".

De nieuwe korpschef gaat een stuk minder verdienen dan Bouman. Dat is al in 2013 afgesproken. Bouman krijgt een salaris van 172.000 euro, zijn opvolger moet het doen met 120.000 euro.

Toch denkt de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad niet dat het salaris kandidaten zal afschrikken. "Mensen weten dat het hier om een publieke functie gaat en dat er afspraken over het loon zijn gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl