In het kamp aan de Grieks-Macedonische grens zaten zo'n duizend mensen
NOS Nieuws

Grieks vluchtelingenkamp bij Macedonië ontruimd

De Griekse politie heeft een groot vluchtelingenkamp bij de grens met Macedonië ontruimd. Er zijn ongeveer 400 agenten ingezet om de vluchtelingen weg te halen.

Ze zaten in een niemandsland sinds Macedonië de grenzen sloot voor vluchtelingen die niet uit Syrië, Irak of Afghanistan komen. Vanochtend waren er naar schatting zo'n 1200 mensen in het kamp, vooral uit Iran, Pakistan, Bangladesh en Marokko. Een paar mensen zouden zich hebben verzet en zijn aangehouden.

Journalisten werden niet toegelaten tot het kamp, merkte correspondent Marcel van der Steen, die in de buurt is. Wel zijn twee vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR aanwezig.

Twee medewerkers van het UNHCR mochten wel naar binnen

De Griekse regering had al aangekondigd dat de mensen het kamp moesten verlaten om te voorkomen dat er 'een tweede 'Calais' zou ontstaan.

De afgelopen tijd kregen de vluchtelingen de mogelijkheid om met bussen te vertrekken, maar slechts weinigen maakten daar gebruik van. Ze hoopten dat ze toch mochten doorreizen.

Asiel of terugkeren

De geëvacueerde vluchtelingen worden met bussen en treinen naar Athene gebracht. Ze krijgen de kans asiel aan te vragen in Griekenland of terug te gaan naar het land van herkomst.

Correspondent Marcel van der Steen over de ontruiming

Afgelopen week hielden de vluchtelingen verscheidene protestacties. Ze bezetten onder meer een stuk spoor, waardoor goederentreinen tussen Griekenland en Macedonië al bijna drie weken niet konden rijden. De actie heeft grote gevolgen gehad voor Griekse exporteurs en bedrijven die vanuit de haven van Piraeaus goederen naar de Balkan vervoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl