NOS Nieuws

Rusland heeft zwarte doos van neergehaald gevechtsvliegtuig gevonden

Poetin krijgt zwarte doos neergehaald gevechtsvliegtuig

Rusland heeft een zwarte doos in handen van het gevechtsvliegtuig dat vorige maand door Turkije werd neergehaald. Minister van Defensie Sjojgoe bracht de recorder met vluchtgegevens gisteravond voor het oog van de media naar president Poetin in het Kremlin. Die gaf zijn minister de opdracht om samen met buitenlandse specialisten het apparaat te onderzoeken.

"Ik vraag je om hem voorlopig niet open te maken", zei Poetin tegen Sjojgoe. "Open hem samen met buitenlandse experts en onderzoek alles zorgvuldig."

Met de inschakeling van buitenlandse experts wil Poetin vermoedelijk voorkomen dat er twijfel ontstaat aan de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Gevonden

Sjojgoe zei dat de recorder door een Syrische militair is gevonden in het gebied aan de Syrisch-Turkse grens waar het Russische toestel op 24 november neerkwam. Dat was toen nog in rebellengebied, nu heeft het Syrische leger het gebied in handen.

De doos geeft mogelijk duidelijkheid over de route die het vliegtuig vloog en over zijn positie toen het werd neergehaald. Turkije zegt dat het is neergehaald omdat het door Turkse luchtruim vloog en nadat de bemanning herhaaldelijk was gewaarschuwd. De piloot die het overleefde, zegt dat hij en zijn collega geen waarschuwingen hebben gehad en dat zij boven Syrië vlogen.

Als gevolg van het incident is de relatie tussen Rusland en Turkije ernstig verstoord. Rusland sprak van een verraderlijke misdaad en heeft een reeks sancties tegen Turkije afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl