NOS Nieuws

Ook voor conservatieve Republikeinen gaat Trump te ver

De reacties van zijn Democratische tegenstrevers en van het Witte Huis waren gisteravond laat al meteen vernietigend, maar ook uit eigen hoek krijgt presidentskandidaat Donald Trump veel kritiek op zijn pleidooi om de grenzen te sluiten voor moslims.

In een reactie op de aanslag van vorige week in San Bernardino zei Trump dat er een inreisverbod voor moslims moet komen.

Vandaag nam hij eerst een beetje gas terug door te zeggen dat het wat hem betreft een tijdelijke maatregel moet zijn, "totdat wij grip krijgen op de situatie". Maar in een interview met het ABC-programma Good Morning America verdedigde hij zijn voorstel met een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog.

Interneringskampen

Trump legde een link met het besluit van president Franklin Delano Roosevelt om na de aanval op Pearl Harbor in 1941 de Amerikaanse grenzen te sluiten voor Japanners, Duitsers en Italianen.

"Net als toen zijn we in oorlog met mensen die onze gebouwen en steden willen opblazen", zei Trump. Hij voegde eraan toe dat hij niet zo ver wil gaan als Roosevelt, die destijds meer dan 110.000 buitenlanders liet opsluiten in interneringskampen.

Trumps pleidooi werd vandaag door steeds meer Republikeinen van de hand gewezen, ook door mensen van de rechtervleugel. Paul Ryan, de Republikeinse speaker in het Huis van Afgevaardigden, pakte ook stevig uit.

Paul Ryan: dit is niet waar Republikeinse Partij voor staat

Normaal gesproken reageert hij nooit op wat er in de campagnes wordt gezegd, maar nu maakte hij een uitzondering. "Deze oproep is geen conservatisme. Dit voorstel is niet waar de partij voor staat en waar het land voor staat", zei Ryan.

De 'Kamervoorzitter' wees erop dat er niet alleen veel moslims dienen in het Amerikaanse leger en bereid zijn te sterven voor hun land, maar dat er ook veel moslims werken voor het Huis van Afgevaardigden en dus voor de democratie.

Ongeschikt

Ook andere prominente Republikeinen namen openlijk afstand van Trump, met opmerkingen als "Zijn voorstellen zijn niet serieus"(Jeb Bush), "Zijn gewoonte om agressieve en bizarre verklaringen af te leggen, brengt Amerikanen niet dichter bij elkaar"( Marco Rubio) en "Dit maakt weer eens duidelijk dat hij totaal ongeschikt is om de Verenigde Staten te leiden" (John Kasich).

Ook een woordvoerder van het Witte Huis zei vandaag dat Trumps uitspraken hem diskwalificeren voor het presidentschap. En een woordvoerder van het Pentagon zei dat de bewering dat de VS in oorlog is met de islam IS in de kaart speelt en de nationale veiligheid in gevaar brengt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl