NOS Nieuws

Geen 'knippersein' voor machinisten op het spoor

Staatssecretaris Dijksma ziet weinig in invoering van een rood knipperlicht voor machinisten. Er gingen stemmen op om het huidige rode sein door zo'n knipperlicht te vervangen.

Dat zou een hogere attentiewaarde hebben, waardoor machinisten minder vaak door rood zouden rijden. Onder anderen de Delftse hoogleraar Schijve en SP-Kamerlid Bashir hadden hiervoor gepleit.

Risico's

Dijksma heeft het plan voorgelegd aan het bureau Movares. Dat concludeert dat een knipperend sein wel een krachtig middel is om de aandacht te trekken, maar dat het ook risico's meebrengt voor de veiligheid.

Volgens het bureau kan het knipperlicht verwarrend zijn voor machinisten. Movares zegt dat alleen in Noorwegen ook gebruik wordt gemaakt van knipperende seinen, maar dat daar niet minder vaak door rood wordt gereden dan in Nederland.

De risico's hebben met name betrekking op mogelijke verwarring die zou kunnen ontstaan bij machinisten.

Movares

Kosten

Dijksma neemt de conclusies van Movares over en noemt invoering van een rood knipperlicht ondoelmatig. Ook zij vindt dat er risico's aan verbonden zijn. Bovendien wijst ze op de kosten: volgens Movares zou overgang naar een ander systeem 19 miljoen euro kosten.

Dijksma benadrukt dat er al allerlei maatregelen worden genomen om het aantal rood-sein-passages terug te dringen en het spoor veiliger te maken. Ook wijst ze erop dat er nog meer verbeteringen komen.

Volgens de staatssecretaris staat de veiligheid op het spoor in Nederland op een hoog niveau. "Met ons druk bereden net staan wij op de derde plaats in Europa als het gaat om veilig reizen en vervoeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl