NOS Nieuws

Relatie vermoeidheid en baarmoederhalskankervaccin blijft onduidelijk

Bijwerkingencentrum Lareb heeft geen verband gevonden tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker en langdurige vermoeidheidsklachten bij meisjes. Tegelijkertijd zeggen de onderzoekers dat ook niet kan worden uitgesloten dat dergelijke klachten een gevolg zijn van de inenting.

Meisjes vanaf 13 jaar krijgen sinds 2009 als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma de HPV-vaccinatie. Die moet bescherming bieden tegen baarmoederhalskanker. Lareb deed de afgelopen maanden extra onderzoek naar het vaccin, nadat er bijzondere klachten over vooral langdurige vermoeidheid bij tieners waren binnengekomen.

Het bijwerkingencentrum vroeg aanvullende informatie op bij de meisjes en hun ouders, huisartsen en medisch specialisten. Het instituut zegt dat er geen oorzakelijk verband met het vaccin is gevonden, ook is er geen andere medische oorzaak van de klachten aan te wijzen.

RIVM

Lareb-directeur Agnes Kant zegt dat het onderzoek wel een indringend beeld geeft van medisch onverklaarbare langdurige klachten, die een behoorlijke impact op het dagelijks leven van de meisjes hebben.

"Het onderzoek geeft helaas geen duidelijker beeld als het gaat om de tijd die zit tussen het moment van de vaccinatie en het moment dat de klachten optreden", constateert Kant. "Daar zit een enorme spreiding in van enkele dagen tot enkele jaren na de vaccinatie. Met name dat laatste maakt het moeilijk om iets te zeggen over een oorzakelijk verband."

Lareb vindt dan ook dat er nader onderzoek nodig is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is daar al mee begonnen. Het RIVM bekijkt of langdurige vermoeidheidsklachten vaker voorkomen bij gevaccineerde meisjes dan bij meisjes die niet zijn ingeënt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl