Parijs krijgt even minder bezoekers, merkt Air France-KLM.
NOS Nieuws

Toeristen mijden Parijs; aanslagen kostten Air France-KLM al 50 miljoen

Parijs is even niet hot. Vooral Japanners en in mindere mate reizigers uit Noord-Amerika mijden Parijs, merkt luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Ook zijn er meer annuleringen. Het bedrijf verwacht nog zeker drie tot zes maanden nadelige gevolgen te ondervinden van de aanslagen in Parijs op 13 november.

De negatieve impact op de omzet in november schat Air France-KLM op zo'n 50 miljoen euro, zei financieel directeur Jean-Francois Riolacci vanochtend in een toelichting op de vervoerscijfers over de afgelopen maand. Hoe groot de strop in december en daarna zal zijn, laat zich volgens de financiële topman moeilijk inschatten.

Vooral in de eerste dagen na de aanslagen merkte het bedrijf een 'fors lagere boekingenstroom', aldus Riolacci. Inmiddels komen de ticketreserveringen weer op gang, in hetzelfde tempo als vorig jaar. Maar dat is volgens de topman nog onvoldoende om de achterstand die is ontstaan, snel in te lopen.

De hamvraag is of aanslagen een terugkerend fenomeen zijn.

William de Vijlder, econoom van BNP Paribas

In Parijs zijn de gevolgen ook nog steeds merkbaar. Restaurants en hotels draaien minder omzet na de aanslagen. Grote pleinen zijn minder druk en veel mensen verkiezen een taxi of eigen auto boven het openbaar vervoer.

"De hamvraag is of aanslagen een terugkerend fenomeen zijn", zegt William de Vijlder, econoom van BNP Paribas in Parijs. "In landen als Israël en Egypte, waar aanslagen een terugkerend fenomeen zijn, heeft het wel economische gevolgen. Je merkt het bijvoorbeeld in de toerismesector en consumenten geven minder uit."

William de Vijlder over de economische gevolgen van de aanslagen in Parijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl