NOS Nieuws

Ruim 50.000 handtekeningen tegen dure ov-chipkaart

Op de website van de Consumentenbond hebben meer dan 50.000 mensen een petitie ondertekend om de servicekosten van de ov-chipkaart omlaag te krijgen. De Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover zeggen dat de Nederlandse ov-chipkaart een van de duurste en klantonvriendelijkste van Europa is.

Reizigers moeten na vijf jaar voor 7,50 euro een nieuwe kaart kopen en ze moeten 2,50 euro betalen als ze hun kaart inleveren en het saldo terug willen. Ook moeten ze betalen voor vervanging van een kapotte kaart. Dat is in geen enkel ander Europees land het geval, zegt de Consumentenbond.

De organisaties vinden dat mensen na vijf jaar gratis een nieuwe kaart moeten krijgen en dat ze makkelijker hun geld moeten kunnen terugvragen.

Verbeteringen

Volgens de Consumentenbond is het aantal van 50.000 ondertekenaars "het topje van de ijsberg". De Consumentenbond en Rover zeggen dat ze ervan uitgaan dat de vervoersbedrijven luisteren naar de kritiek.

De vervoerders hebben gezegd dat ze kijken naar verbeteringen om de ov-chipkaart consumentvriendelijker te maken. Zo loopt er een proef met betalen via mobiele telefoon en bankpas, waardoor mensen niet meer na vijf jaar hun kaart moeten vervangen. Ook wordt gekeken of de 2,50 euro kan worden geschrapt die mensen nu nog moeten betalen als ze hun saldo terug willen.

Schultz

Ook minister Schultz benadrukt dat er overleg gaande is over allerlei aanpassingen. Ze vindt het wel redelijk dat er iets betaald wordt voor de kaart, ook als die moet worden vervangen. In de Tweede Kamer wees ze erop dat er geen andere landen zijn waar reizigers in het hele openbaar vervoer met één kaart kunnen reizen.

Volgens Schultz hoeven mensen volgend jaar nog maar 1 euro in plaats van 2,50 te betalen als ze hun kaart inleveren en hun saldo terug willen. Ze vindt dat een stap in de goede richting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl