John Lennon in november 1980, enkele weken voor zijn dood
NOS Nieuws

Beatlesmuseum herdenkt dood John Lennon

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

John Lennon is vandaag precies 35 jaar dood, maar zijn muziek is springlevend. Zijn nummer Imagine staat op 1 in de Top 2000.

Vandaag wordt in het Beatlesmuseum in Alkmaar een tentoonstelling over Lennon geopend. Daarin zijn veel lp's te zien, maar ook handgeschreven songteksten, foto's en bijvoorbeeld de krant van 8 december 1980 uit Liverpool, met het nieuws dat Lennon vermoord is.

Het bijzonderste stuk is volgens museumoprichter Azing Moltmaker de gouden lp van Imagine. Moltmaker heeft de lp zelf van John Lennon gekregen.

Hij heeft 66 boeken over The Beatles geschreven. "Dat is het wereldrecord Beatlesboeken schrijven", vertelt Moltmaker. "In de boeken staan details die The Beatles konden gebruiken in een rechtszaak. Als dank voor die informatie kreeg ik geen vergoeding, maar de gouden plaat van Imagine."

Volgens Moltmaker komen mensen van over de hele wereld om die plaat met eigen ogen te zien.

Eigenaar van het Beatlesmuseum Azing Moltmaker

Imagine kwam opnieuw in de belangstelling na de aanslagen in Parijs, toen een pianist het nummer speelde voor theater Bataclan. De tekst van Imagine is volgens de oprichter van het Beatlesmuseum van alle tijden, maar past heel goed bij het gevoel dat mensen na de aanslagen hadden.

"Imagine no religion is wel een heel pakkende tekst", zegt Moltmaker. "Het is al eeuwen zo dat mensen uit de overtuiging van een ander worden vermoord en Imagine there's no countries, dan hoef je ook nergens om te vechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl