NOS Nieuws

Britse waterval stroomt voor het eerst sinds mensenheugenis

Engelse waterval begint voor het eerst sinds jaren weer te stromen

In het Engelse nationale park Yorkshire Dales is een waterval voor het eerst sinds lange tijd weer gaan stromen. Door storm Desmond is er zo veel regen gevallen dat het water gisteren weer van de grote kalksteenformatie af viel.

Malham Cove is een rotswand van 80 meter hoog en 300 meter breed. Veel dorpelingen kwamen op het natuurverschijnsel af. Een van hen, Stuart Gledhill, legde het zeldzame tafereel vast met zijn camera. Parkbeheerder Alan Hulm woont al dertig jaar in het gebied en wist net als de mensen uit Malham niet wat hij zag.

De inwoners van het nabije dorpje Malham zeggen dat ze zolang zij leven nog nooit water van de grote rotspartij hebben zien vallen. Sommigen van hen wonen al zeventig jaar in het dorp.

Er zijn veel praatjes. We zullen het misschien wel nooit weten.

Parkbeheerder Alan Hulm

De uitgesleten wand is ontstaan door een grote waterval die tijdens de IJstijd smeltwater afvoerde. Tegenwoordig verdwijnt het water in scheuren en geulen in de grond en komt het daardoor niet verder dan anderhalve kilometer voor de rand van de rotspartij.

De parkbeheerder weet niet precies wanneer Malham Cove voor het laatst een waterval was. "Sommige mensen zeiden tegen mij dat het voor het laatst is voorgekomen begin negentiende eeuw, anderen hebben het over 1720. Er zijn veel praatjes. We zullen het misschien wel nooit weten."

Het fenomeen was maar kortstondig te zien. Volgens Hulm was de waterval vandaag alweer opgehouden met stromen. Tijdens de luttele uren dat het water naar beneden viel was Malham Cove voor heel even de hoogste onafgebroken waterval in Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl