De foto bij het Facebookbericht van Oleg Tjagnibok
NOS Nieuws

'Brein' kunstroofzaak biedt Westfries Museum portretten aan

Het veronderstelde brein achter het verhandelen van de kunstwerken die tien jaar geleden uit het Westfries Museum zijn geroofd heeft een opmerkelijk bericht op Facebook geplaatst. Oleg Tjagnibok, partijleider van de Oekraïense extreemrechtse partij Svoboda, biedt drie portretten van nationalistische leiders van weleer aan. Het Westfries Museum mag ze zo komen halen, schrijft hij erbij.

Het is de eerste reactie van de man die ervan verdacht wordt dat hij iets met de kunstroof te maken heeft. Volgens kunstroofdeskundige Arthur Brand, die onderzoek deed naar de gestolen kunst en afreisde naar Oekraïne, had Tjagnibok achter de schermen de touwtjes in handen bij het verhandelen van de werken.

Onzin

"Hij wil hiermee zeggen dat de beschuldigingen aan zijn adres allemaal onzin zijn", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. Volgens hem wordt er in Oekraïne gespeculeerd dat de mensen die onderzoeker Brand op het spoor zetten van Tjagnibok een politiek motief hebben.

Ook de naam van Valentin Nalivajtsjenko, de voormalig leider van de Oekraïense geheime dienst, kwam naar voren in het onderzoek van Brand. Net als Tjagnibok heeft Nalivajtsjenko al laten weten tegenover het Russische persbureau Interfax dat de beschuldigingen onjuist zijn.

In januari 2005 werden 24 kunstwerken uit het Westfries Museum in Hoorn ontvreemd. Jaren was onduidelijk waar de schilderijen zich bevonden.

Vanmorgen maakte het museum bekend dat de werken in Oekraïne zijn terechtgekomen. Ze zijn in handen gevallen van een Oekraïense militie, die de werken voor veel geld probeert te verkopen.

Westfries museum wil gestolen schilderijen terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl