peshmerga-strijdster in Sinjar
NOS Nieuws

'Als je gedood wordt door een vrouw, ga je naar de hel'

In de Noord-Iraakse stad Sinjar, die een paar weken geleden door Koerdische strijders is heroverd op IS, wapperen vlaggetjes in allerlei kleuren. Correspondent Sander van Hoorn, die naar Sinjar is gereisd, ziet in die vlaggetjes niet alleen een teken van feestvreugde maar ook een punt van zorg. Want de Koerden zijn weliswaar gezamenlijk opgetrokken bij de herovering van Sinjar, maar veel analisten vrezen dat ze niet lang eensgezind zullen blijven.

Vrouwelijke scherpschutters

Ook de Noord-Iraakse strijders, de peshmerga, van wie het beeld bestaat dat ze eensgezind zijn, vallen volgens hem uit elkaar. Van Hoorn: "In een van de weinige straten van Sinjar waar nog relatief veel huizen overeind staan, zie je aan de ene kant van de straat gele vlaggetjes van de KDP en aan de andere kant groene vlaggetjes van de PUK. De straat is dus verdeeld tussen de twee grote Koerdische partijen die Noord-Irak besturen en allebei de helft van het peshmerga-leger vormen."

In de lappendeken van groepen springt er voor Van Hoorn eentje uit: de vrouwelijke strijders van de Syrische afdeling van de Koerdische arbeiderspartij PKK. Zij zijn dus geen peshmerga. Sterker nog: ze vertellen Van Hoorn dat de peshmerga bij de strijd om Sinjar alleen de achterhoede verdedigden. PKK-strijdster Zilan: "Wij waren het die, samen met andere Koerdische groepen zoals de YPS, YPJ, HPG en YPG-sinjar, in de frontlinie streden."

De PKK-vrouwen hebben, net als alle andere groepen, een eigen checkpoint en ze vertellen hem dat ze precies hetzelfde doen als de mannen. Ze hebben hun eigen scherpschutters, ruimen mijnen op en beschikken over alle mogelijke wapens. Van Hoorn: "Vooral de PKK heeft een filosofie van gelijkheid van mannen en vrouwen, alleen het lunchen gebeurt blijkbaar wel gescheiden."

Als je gedood wordt door een man ga je naar het paradijs, als je gedood wordt door een vrouw ga je naar de hel.

Peshmerga-strijdster over de angst van IS-strijders voor vrouwen
  • NOS - Sander van Hoorn
    Zilan, de door Van Hoorn geïnterviewde strijdster van de vrouwenafdeling van de PKK
  • NOS - Sander van Hoorn
  • NOS - Sander van Hoorn
    Sinjar
  • NOS - Sander van Hoorn
  • NOS - Sander van Hoorn

Voor de vrouwen heeft de strijd in Sinjar een extra lading omdat het de plek is waar heel veel jezidi-vrouwen door IS zijn gedood of zijn weggevoerd als seksslaaf. Zilan vertelt tegen Van Hoorn: "Hier hebben ze weerloze vrouwen afgeslacht en nu staan er gewapende vrouwen tegenover hen."

Bij de eenheid zitten ook jezidi-vrouwen. Ze zijn er trots op en vinden het heel symbolisch om in Sinjar te mogen vechten. Zilan vertelt hem gniffelend: "IS zegt het zelf: als je gedood wordt door een man ga je naar het paradijs, als je gedood wordt door een vrouw ga je naar de hel."

'We hebben alle wapens die je kunt bedenken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl