Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat
NOS Nieuws

Opnieuw blauwdruk voor IS-kalifaat gelekt

Opnieuw zijn geheime documenten van IS gelekt, die inzicht geven in de terreurorganisatie. Onlangs publiceerde het Duitse weekblad Der Spiegel al een inkijkje in de machtsstructuur van de organisatie en de rol van medewerkers van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein in de IS-top. Nu publiceert de Britse krant The Guardian gelekte documenten over de inrichting van het zelf uitgeroepen 'kalifaat'.

Een strak geleide economie, een geoliede propagandamachine, gezondheidszorg, al die aspecten van het zogeheten kalifaat staan beschreven in de 24 pagina's tellende Principes van de Inrichting van de Islamitische Staat.

De krant kreeg de papieren van een zakenman die voor IS werkt, via de bemiddeling van de Britse jihad-expert Aymenn al-Tamimi. Om de zakenman te beschermen, geeft de krant verder geen bijzonderheden over hem.

De tekst is waarschijnlijk geschreven tussen juni en oktober vorig jaar, nadat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op 28 juni 2014 het kalifaat had uitgeroepen in de door IS veroverde gebieden in Irak en Syrië.

Zelfvoorzienend

In het geschrift staat hoe het 'kalifaat' zelfvoorzienend kan zijn dankzij de olie- en gasproductie die centraal aangestuurd moet worden. De 'staat' zorgt voor zijn eigen voedsel en militaire benodigdheden.

Verder moeten er kampen ingericht worden voor reguliere strijders en voor veteranen. Die laatsten zouden elk jaar een opfriscursus moeten volgen om op de hoogte te blijven van de modernste wapens en militaire inzichten. Een speciaal ministerie zou verantwoordelijk moeten worden voor deze kampen.

Ook op zaken als gezondheidszorg, de staatsfinanciën, buitenlandse betrekkingen en onderwijs wordt ingegaan.

Kinderen

De tekst is expliciet over de manier waarop kinderen in de jihadistische strijd ingezet moeten worden. Ze krijgen training in het gebruik van lichte wapens, en "talentvolle individuen" worden geselecteerd om te patrouilleren of checkpoints te bemannen. Binnen het kalifaat moet gebouwd worden aan een gemeenschappelijke cultuur die alle autochtonen en buitenlanders verenigt.

Volgens deskundige Al-Tamimi is de boodschap van het document dat IS zich niet richt op een oneindige bloedige strijd, maar een levensvatbare staat wil opbouwen. Daar zou de anti-IS-coalitie zich rekenschap van moeten geven, aldus de jihadexpert. Ook een Britse en een Amerikaanse oud-militair die ervaring hebben in de regio, waarschuwen dat het Westen IS niet uitsluitend moet beschouwen als "een stelletje psychopathische moordenaars".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl