In stadscentra en woonwijken is de kwaliteit van wifi-verbindingen slecht
NOS Nieuws

'Franse politie wil openbare wifi-netwerken kunnen verbieden'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De Franse politie wil tijdens de noodtoestand de mogelijkheid hebben om openbare wifi-netwerken te verbieden. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Verder wil de politie het TOR-netwerk kunnen blokkeren. Via dit netwerk kunnen internetgebruikers anoniem surfen. TOR wordt onder andere gebruikt door journalisten en klokkenluiders. Maar het kan ook worden gebruikt door terroristen.

Hoe de politie het zou willen aanpakken, is niet duidelijk. Het netwerk is in de praktijk waarschijnlijk lastig te blokkeren.

De politie wil verder toegang krijgen tot diensten die bellen via internet (VoIP) aanbieden. Dergelijke diensten versleutelen de communicatie tussen gebruikers, om de privacy van klanten te waarborgen. De politie vindt dat ze deze beveiliging moet kunnen decoderen.

Proefballonnetjes

Al deze ideeën heeft de politie samengevat in documenten die voor de politie de inzet zijn van nieuwe wetgeving omtrent de noodtoestand en anti-terrorisme.

"Of dat de politie zijn zin krijgt, is nog maar de vraag", zegt NOS-correspondent Frank Renout. "Momenteel worden er veel proefballonnetjes opgelaten voor het aanpassen van de twee wetten. Het is afwachten wat er overblijft in het daadwerkelijke wetsvoorstel."

De voorstellen gaan op 23 december naar de Franse ministerraad. Dan wordt bepaald welke de eindstreep halen. Overigens zou zelfs het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken twijfelen aan de haalbaarheid. In het document zou de vraag staan in hoeverre de ideeën grondwettelijk zijn, aldus Le Monde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl