Marjan van Loon, de nieuwe president-directeur van Shell Nederland
NOS Nieuws

Shell Nederland krijgt een vrouw aan de top

De eerste vrouwelijke president-directeur bij Shell Nederland is een feit. Op 1 januari wordt Marjan van Loon de nieuwe topvrouw van de Nederlandse tak van het olie- en gasconcern. Van Loon (49) werkt al 26 jaar bij Shell, sinds 2009 als vice-president bij LNG & Gas Processing.

"Marjan brengt een schat aan ervaring en expertise mee", zegt Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden. "Ze is een betrokken en coachend leider, die in competitieve en uitdagende situaties koers weet te houden." Van Loon studeerde scheikundige technologie aan de TU Eindhoven.

Van Loon volgt Dick Benschop op, die een andere baan krijgt bij Shell International. Hij stond vier jaar aan het roer bij het olie- en gasconcern. Benschop krijgt de verantwoordelijkheid voor een betere aansturing van samenwerkingsverbanden waarin Shell geen meerderheidsbelang heeft en het dus niet voor het zeggen heeft.

Vrouwen aan de top

De monitoringcommisie Talent naar de Top, onder leiding van Gerdi Verbeet, liet onlangs weten dat een raad van bestuur en een raad van commissarissen van bedrijven en overheidsinstellingen over vier jaar 20 procent vrouwen moet hebben, op straffe van sancties en verhoging van het quotum naar 30 procent. Minister Bussemaker nam de aanbeveling over.

Het aandeel vrouwen in topfuncties blijft steken op 1 op 10, terwijl het streven is dat 1 op de 3 topfuncties bekleed wordt door vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl