De medewerkers in dit filmpje zijn op staande voet ontslagen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Medewerkers bontfokkerij ontslagen na mishandeling nertsen

Twee medewerkers van bontfokkerij Rios Mink in Rosmalen zijn op staande voet ontslagen, nadat beelden waren opgedoken waarop te zien is hoe ze op brute wijze nertsen in een gaskist smijten. Dat meldt de eigenaar van het bedrijf aan Omroep Brabant.

De beelden zijn vorige week gemaakt door activisten van Stichting Animal Rights. Op de beelden is ook te zien hoe een van de nertsen op de grond valt, waarna de medewerkers het beestje op de grond klem lijken te zetten met hun voet, om het dier daarna te vergassen.

De betrokken medewerkers waren al jaren bij het bedrijf in dienst, meldt eigenaar Jos van Deurzen. "Dat kan natuurlijk niet", vertelt de eigenaar nadat het bedrijf aanvankelijk niet op de kwestie had willen reageren.

"Bij ons moet iedere werknemer een cursus volgen. De mensen op dat filmpje wisten hoe het wél moest. Vandaar dat hierover geen enkele discussie mogelijk is: zo ga je niet met dieren om."

Eerder omstreden

Stichting Animal Rights heeft de beelden opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en een klacht ingediend.

De fokkerij kwam eerder al in opspraak. Eind oktober deed Stichting Animal Rights aangifte bij de politie van de verwaarlozing van tienduizenden nertsen bij het bedrijf. De kooien zouden vies zijn en onder de hokken zou een tapijt van uitwerpselen liggen. Rios Mink weersprak die aantijgingen destijds.

Advertentie via Ster.nl