Demonstratie op de klimaattop in Parijs
NOS Nieuws

'1,5 graad opwarming is meer dan genoeg'

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Op de klimaattop in Parijs demonstreren actievoerders voor een veel strengere doelstelling dan waar tot nu toe sprake van is. Zij betogen dat 1,5 graad het maximum zou moeten zijn waarmee de aarde mag opwarmen, omdat de gevolgen van 2 graden opwarming te ernstig zullen zijn.

Actievoerders van Friends of the Earth stonden vanochtend met spandoeken in het conferentiecentrum in de Parijse voorstad Le Bourget, waar de klimaattop wordt gehouden. Acties in het centrum zijn aan strenge regels gebonden. Zo mogen er maar maximaal 35 demonstranten tegelijk samenkomen en moeten alle spandoeken van tevoren getoond worden aan de organisatie.

Opwarming met één graad heeft al ingrijpende gevolgen

De hoogte van het maximum is een belangrijk punt van gesprek in Parijs. Vandaag zijn uit alle landen ministers aangekomen in Parijs om verder te onderhandelen. Vanuit Nederland is staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangeschoven. Zij gaan praten over een ontwerptekst, die vorige week is opgesteld door delegaties van hoge ambtenaren. In die tekst staan nog veel punten waar de landen het over oneens zijn.

Een van de twistpunten gaat over de mate waarmee de aarde mag opwarmen. Tot nu toe is het doel 2 graden opwarming maximaal. Daarover werden politici wereldwijd het 6 jaar geleden al eens.

Milieudefensie

Inmiddels wordt het streven naar maximaal 1,5 graad opwarming volgens Friends of the Earth gesteund door meer dan 100 landen, meer dan de helft van de aanwezige landen in Parijs.

Vanuit Nederland is Ike Teuling van Milieudefensie daarbij aanwezig. Volgens haar zijn de gevolgen in sommige regio's in de wereld nu al ingrijpend, terwijl de aarde nog maar 1 graad is opgewarmd. Het gaat dan om bijvoorbeeld over droogte of juist overstromingen.

"Omdat klimaatverandering nu al zulke ernstige gevolgen heeft, zeggen steeds meer wetenschappers: 1,5 graad is meer dan genoeg", aldus Teuling. "Ook Duitsland en Frankrijk hebben vorige week gezegd: 1,5 graad is genoeg. Daarom roepen wij staatssecretaris Dijksma op om dat ook te steunen", aldus Ike Teuling.

Opmerkelijk

De Nederlandse klimaatdeskundige Leo Meijer, ook aanwezig op de klimaattop in Parijs, ziet een tegenstrijdigheid in het standpunt van milieuorganisaties. "Die 1,5 graad is alleen nog maar haalbaar als je op grote schaal CO2 uit de lucht haalt en onder de grond opslaat. Juist dat is iets waar de milieubeweging grote bezwaren tegen heeft. Op een andere manier is 1,5 graad helemaal niet meer realistisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl