Militieleden van OUN, een van de groepen die onder leiding van Borys Humeniuk staan, in de Oekraïense hoofdstad Kiev in maart 2015
NOS Nieuws

Schilderijen in handen van Oekraïense strijder-dichter

Volgens het Westfries Museum zijn de werken die tien jaar geleden werden gestolen in handen van een groep extreem-rechtse, nationalistische strijders. De leider van die militie, Borys Humeniuk, wil waarschijnlijk geld voor de schilderijen. Volgens het museum is Humeniuk de spil waar het op dit moment om draait.

Humeniuk geeft leiding aan een van de vele extreem-rechtse groepen die in het oosten van Oekraïne tegen de pro-Russische opstandelingen vechten. Zijn militie maakt deel uit van OUN. Dat is een extreem-rechtse en ultranationalistische organisatie, beschrijft NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp. Die milities kampen vaak met geldgebrek.

Dan ga ik een tank kopen.

Militieleider Borys Humeniuk

Borys Humeniuk is niet alleen militieleider, maar ook dichter. Eerder maakte hij furore met een dichtbundel met als titel Gedichten van het front. De gedichten gingen over de strijd in het oosten.

De militieleider werd zelfs getipt als winnaar van een belangrijke literaire prijs in Oekraïne. Op de vraag wat hij zou doen als hij de onderscheiding en het bijbehorende geldbedrag zou winnen, antwoordde de strijder-dichter: "Dan ga ik een tank kopen".

Connecties

Het is niet bekend hoe Humeniuk de schilderijen in handen heeft gekregen. Maar hij zou banden hebben met de extreem-rechtse partij Svoboda, een kleine partij in het Oekraïense parlement, schrijft De Telegraaf. En de partijleider van Svoboda, Oleh Tyahnybok, zou weer goede contacten hebben met de Oekraïense politie en veiligheidsdiensten.

Kunstroofdeskundige Arthur Brand, die onderzoek deed naar de gestolen kunst, bevestigt vandaag dat hij vermoedt dat leden van de Oekraïense geheime dienst en de extreem-rechtse partij Svoboda op de achtergrond een rol spelen in de kwestie. Correspondent Groot Koerkamp denkt ook dat daar misschien de connectie moet worden gezocht met degenen die de schilderijen van het Westfries Museum hebben gestolen in 2005. Wie de schilderijen precies heeft gestolen is nog steeds onbekend.

Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren, vertelt Groot Koerkamp. Het is nog lang niet zeker dat de schilderijen snel terugkeren naar Nederland.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de zaak aangekaart bij de Oekraïense president Porosjenko. Maar die zou al hebben gezegd dat het niet gemakkelijk zou zijn. De milities willen geld hebben voor de kunstwerken. Dat de zaak nu in de publiciteit komt, betekent misschien dat er nu eindelijk wel beweging komt in deze zaak, hoopt Groot Koerkamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl