'Geheime dienst Oekraïne betrokken bij kunstroof Westfries Museum'
Leden van de Oekraïense geheime dienst SBU hebben een rol gespeeld bij het verhandelen van de verdwenen schilderijen van het Westfries Museum in Hoorn. Volgens kunstroofdeskundige Arthur Brand, die onderzoek deed naar de gestolen kunst en afreisde naar Oekraïne, is het daardoor zeer aannemelijk dat de SBU betrokken is bij de zaak. Dat zei Brand op een persconferentie in het Westfries Museum.
Vanochtend werd bekendgemaakt dat de 24 schilderijen, die tien jaar geleden werden gestolen uit het museum, in Oekraïne zijn terechtgekomen. Ze zijn in handen gevallen van een Oekraïense militie, die de werken voor veel geld probeert te verhandelen.
50 miljoen
Toen begin dit jaar op een Oekraïense website een foto opdook van een van de verdwenen kunstwerken, probeerde het museum eerst via de internationale politieorganisatie Interpol de werken te traceren. Toen dat mislukte, werd Brand ingeschakeld.
Brand sprak in Oekraïne met vertegenwoordigers van de militie. Zij wilden de werken voor 50 miljoen overdragen, terwijl de werkelijke waarde van de collectie rond de 1 miljoen ligt. Na een aantal gesprekken verdwenen de militieleden van de radar.
"Later hoorde ik van goed ingevoerde bronnen dat de leider van de Oekraïense extreem-rechtse partij Svoboda achter de schermen de touwtjes in handen had", zei Brand op de persconferentie. "Ook de naam Valentyn Nalyvaichenko viel regelmatig. Dat is de voormalig leider van de Oekraïense geheime dienst. Ik kan niet alles openbaar maken, maar een connectie tussen de geroofde kunst en de geheime dienst is daardoor meer dan aannemelijk. Zeker ook omdat leden van de dienst er in ieder geval bij betrokken zijn."
Het is volgens Brand heel moeilijk om de schilderijen nog terug te krijgen. "Het is niet zo dat als je weet wie erbij betrokken zijn, dat dan automatisch de schilderijen terugkomen. We weten bijvoorbeeld dat de schilderijen niet bij elkaar liggen opgeslagen."
Museumdirecteur Ad Geerdink zegt dat het Westfries Museum nu de publiciteit zoekt in een uiterste poging om de schilderijen terug te krijgen. "De schilderijen horen hier thuis. Ook willen we kopers informeren dat de gevraagde bedragen veel te hoog zijn."
Volgens burgemeester Van Mastrigt van de gemeente Hoorn, die ook sprak op de persconferentie, heeft de Oekraïense ambassadeur in Nederland zijn medewerking toegezegd in de zoektocht naar de verdwenen kunst. "Alle gegevens die in het onderzoek zijn verzameld, zijn aan hem beschikbaar gesteld."
"De publiciteit over deze zaak heeft ervoor gezorgd dat wij in contact zijn gekomen met verschillende autoriteiten. Daardoor blijven wij hopen dat we ooit nog iets terugzien van de geroofde kunstwerken", zei de burgemeester.