Marine Le Pen tijdens haar toespraak gisteravond
NOS Nieuws

Front National haalt beste verkiezingsresultaat ooit

Bij de regionale verkiezingen in Frankrijk heeft het Front National het beste verkiezingsresultaat in zijn bestaan geboekt. De partij heeft landelijk gezien bijna 30 procent van de stemmen gekregen. De partij van Marine Le Pen is de grootste in zes van de dertien bestuurlijke regio's.

Partijleider Le Pen zei maandagochtend dat de winst van haar partij geen verrassing is. "Steeds meer Fransen hebben vertrouwen in het Front National, verkiezing na verkiezing."

De centrumrechtse partij Les Republicains van oud-president Sarkozy veroverde met een kleine 27 procent vier regio's, waaronder Parijs. De socialisten van president Hollande zijn de grootste in drie regio's, die partij kreeg net geen 23 procent.

De beslissing valt komende zondag in de tweede ronde, waaraan alleen partijen mogen meedoen die gisteren minimaal tien procent van de stemmen hebben gehaald. Dan wordt ook duidelijk hoe in elke regio de zetels worden verdeeld.

De regionale verkiezingen gelden als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen van 2017, waarvoor zowel Le Pen als Sarkozy zich warmloopt. De uitslag is een tegenvaller voor Sarkozy, die al in de eerste ronde op een grote overwinning had gehoopt. "De terugkeer van Nicolas Sarkozy is een totale mislukking", zei Le Pen. "Hij biedt de Fransen geen enkele hoop."

Politieke waarnemers verwachten evenwel dat kiezers die gisteren op het Front National hebben gestemd daar in de volgende ronde voor terugschrikken, en dan hun steun aan de conservatieven geven. De verkiezingen worden gedomineerd door de aanslagen in Parijs van 13 november en de vluchtelingencrisis.

Historisch

Marine Le Pen zelf haalde in de regio waar ze meedeed, Nord-Pas-de Calais, 41 procent van de stemmen. Dat was net iets minder dan haar nicht, de 25-jarige Marion Maréchal-Le Pen, die in de zuidelijke regio Provence-Alpes-Cote d'Azur 42 procent veroverde.

Dat is twee keer zo veel als haar grootvader Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Front National, die in dat gebied - vanouds een Front National-bolwerk - bij de vorige regioverkiezingen in 2010 21 procent wist binnen te halen. Marion Maréchal noemde het resultaat historisch. "Het oude systeem is dood", zei ze, waarmee ze doelde op de decennialange dominantie van de socialisten en de conservatieven in de Franse regiobesturen. De socialisten hebben besloten om zich de volgende ronde in beide regio's terug te trekken, in de hoop dat meer kiezers hun heil zullen zoeken bij centrum-rechts in plaats van het Front National.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl