Uitgeverijen willen verkoop tweedehands e-book tegengaan

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Uitgeverijen doen er alles aan om de handel in tweedehands e-books tegen te gaan. De handel in de boeken op internet wordt ontmoedigd en tegen websites die de verkoop mogelijk maken worden rechtszaken gevoerd.

"Je kunt een e-boek niet doorverkopen", zegt Martijn David van het Nederlandse Uitgeversverbond. De uitgevers zijn bang dat als de handel in tweedehandse digitale boeken op gang komt, er veel minder nieuwe boeken worden verkocht.

De uitgeverijen hebben stichting Brein gevraagd op te treden tegen de handel in tweedehands digitale boeken.

Verdubbelen

"Bij fysieke boeken ben je het kwijt als je het verkoopt. In de digitale wereld bestaat dat niet en verdubbel je het alleen maar", zegt Martijn David van het Nederlandse Uitgeversverbond.

"Zoals de Amerikaanse schrijver Scott Turow zei: 'Het lijkt heel leuk, tweedehands e-books. Maar welke sukkel koopt straks nog een nieuw boek als je het veel goedkoper tweedehands kunt kopen?'"

Welke sukkel koopt straks nog een nieuw boek?

Scott Turow

Volgens uitgeverijen worden er veel minder boeken gedrukt als de verkoop van tweedehands e-books een vlucht neemt.

Op Marktplaats zijn er nauwelijks advertenties van tweedehands e-books. Mensen die via Marktplaats gelezen e-books willen doorverkopen krijgen automatisch een mail waarin in naam van Stichting Brein wordt gewezen op een mogelijke boete van duizenden euro's.

"Wij hebben vastgesteld dat u digitale boeken verspreidt zonder dat daartoe toestemming is verleend door de rechthebbenden", staat in de mail van Brein die adverteerders binnenkrijgen. "Indien mocht blijken dat u ondanks deze waarschuwing uw inbreukmakende activiteiten doorzet of hervat dan stelt u zich bloot aan civielrechtelijke vorderingen en strafrechtelijke vervolging. "

Die mail is opvallend, aangezien de rechter de verkoop van tweedehands e-books voorlopig juist toestaat.

Stichting Brein is verbaasd door de mail en zegt dat die niet van hen afkomstig is. "Het verontrust ons", zegt Tim Kuik van Brein. "Iemand zit ongein te stoken."

Kuik zegt dat hij weliswaar tegen de verkoop van tweedehands e-boeken is, maar dat alleen mensen die grote partijen e-books aanbieden, worden aangepakt.

Volgens hem zitten mogelijke andere aanbieders van tweedehands-boeken achter de mail, die op deze manier proberen concurrenten weg te jagen.

Marktplaats probeert uit te zoeken wie de mail heeft verstuurd. De site zegt dat Brein actief probeert om de verkoop van tweedehands e-boeken tegen te gaan en dat er daardoor nauwelijks e-books op de site worden verkocht. In de praktijk blijven er vrijwel alleen advertenties staan van mensen die eigen werk aanbieden.

De uitgeverijen hebben ook een rechtszaak lopen tegen Tom Kabinet, een website waar mensen hun e-books kunnen verkopen en voor 2 euro gebruikte exemplaren kunnen kopen. Volgende week staan de partijen opnieuw voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl