NOS Nieuws

U2 herdenkt slachtoffers Parijs tijdens concert

U2 treedt voor het eerst na de aanslagen weer op in Parijs

U2 heeft gisteravond opgetreden in Parijs. Het concert stond eigenlijk gepland voor 14 november, maar werd vanwege de aanslagen in de Franse hoofdstad uitgesteld.

"Vive la France", riep zanger Bono toen hij het podium opkwam van de AccordHotel Arena. En: "Als je van vrijheid houdt, dan is Parijs je thuisstad."

U2 speelde zijn grootste hits, zoals Where The Streets Have No Name, Beautiful Day, With or Without You en Sunday Bloody Sunday. Tijdens het nummer Pride (In the Name of Love) werden de namen van alle 130 slachtoffers op een groot scherm getoond.

De band Eagles of Death Metal, die op de avond van de aanslagen in het Bataclan-theater optrad, was in tegenstelling tot eerdere berichten niet van de partij. Mogelijk dat de band vanavond wel optreedt.

Bono zong aan het eind van het concert een duet met de Amerikaanse zangeres Patti Smith. Met het nummer People have the Power brachten ze samen een ode aan de slachtoffers. "Dat was wel heel erg indrukwekkend", zei de Nederlander Arjen Angenent in NOS Met het Oog op Morgen. Hij was bij het concert was.

Angenent denkt dat de aanslagen invloed hebben gehad op de opkomst bij het concert. "De zaal was niet helemaal vol en er was toch ook wel een klein beetje angst bij de mensen."

Vooraf werden de bezoekers ingelicht dat er vuurwerk zou worden gebruikt tijdens het concert, zei Angenent. "De aanwezigen hoefden niet bang te zijn; het hoorde allemaal bij de show. Maar toen het gebeurde voelde je de stemming een beetje veranderen, mensen keken elkaar aan."

Zelf heeft Angenent niet getwijfeld om naar het concert te gaan. "Absoluut niet. Ik denk dat Parijs op dit moment de veiligste stad van de wereld is, want alles wordt bewaakt. De politie en het leger lopen op straat. Maar we moeten oppassen, want terrorisme gaat voorlopig niet weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl