Aanval van de Britten op Spaanse schepen in mei 1708 op een schilderij van Samuel Scott
NOS Nieuws

Strijd om gevonden goudschip barst los

De vondst van het Spaanse galjoen San José is een van de belangrijkste archeologische vondsten ooit. De Colombiaanse president Santos heeft dat gezegd op een persconferentie. "Misschien wel de grootste in de menselijke geschiedenis."

Gisteren twitterde hij al dat het schip is gevonden, maar op details was het nog even wachten. De San José zonk in 1708 met een kostbare lading edelstenen, zilver en goud aan boord.

Het wrak is al op 27 november geïdentificeerd in de buurt van de Rosario-eilanden, een archipel zo'n dertig kilometer van havenstad Cartagena. Dankzij unieke bronzen kanonnen met gegraveerde dolfijnen kwamen onderzoekers erachter dat het om de San José ging. Verdere details wilde de president "om juridische redenen" nog niet bekendmaken.

Colombia in ban vondst San José

Er werd al decennia gezocht naar het schip en zijn kostbare lading, maar volgens Colombia is het galjoen gevonden op een plek waar nooit eerder is gekeken. "Dit is een gebied dat niet in ander onderzoek is vermeld", aldus een van de experts op de persconferentie. "De vondst is gebaseerd op totaal nieuwe informatie."

Schattingen over de waarde van de onderwaterschat lopen uiteen van 800 miljoen euro tot meer dan 10 miljard. Maar het is niet alleen geld wat de vondst zo aansprekend maakt, het wrak is waarschijnlijk ook interessant voor historici. "Het is te vroeg om het met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er op dat er geen explosie heeft plaatsgevonden. Dit is in tegenstelling met wat er in alle geschiedenisboeken staat", stelt de Colombiaanse regering.

De San José is herkend aan de unieke kanonnen op het schip

Volgens de Colombianen kan het nog wel tien jaar duren voor alle schatten boven water zijn gehaald. Op dit moment is alleen de buitenkant van het schip bekeken met onderwatercamera's, de volgende stap is dat wetenschappers samen met de marine verder onderzoek gaan doen.

De president heeft al aangekondigd dat hij een museum wil openen om alle schatten tentoon te stellen. "Dit erfgoed behoort toe aan alle Colombianen", aldus Santos.

Strijd

Dat is niet iedereen met hem eens. De Colombiaanse staat is al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw verwikkeld in een conflict met de Amerikaanse bergingsfirma Sea Search Armada (SSA). Het bedrijf claimde in 1982 dat het de San José had gelokaliseerd. Twee jaar later veranderde Colombia de wet, waardoor de Amerikanen geen recht meer hadden op de helft van de schat, maar slechts op 5 procent.

In 2011 oordeelde een Amerikaanse rechter dat het wrak eigendom is van Colombia, maar SSA geeft niet op. De firma heeft al laten weten dat het een deel van de opbrengst wil.

Verder is het afwachten wat Spanje gaat doen. In 1708 behoorde het schip immers toe aan de Spaanse koning Filips V. Het zilver en goud komt echter uit het huidige Peru, dus wellicht dat ook dat land aanspraak wil maken op een deel van de buit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl