NOS NieuwsAangepast

Sneeuwchaos in Limburg en Brabant

Het winterweer houdt Limburg en Noord-Brabant in de greep. Zo'n veertig centimenter sneeuw heeft het verkeer in vooral Limburg ernstig ontregeld. Op de snelwegen was het glad. Bussen van Veolia reden niet of mondjesmaat.

Het KNMI spreekt over een unieke hoeveelheid sneeuw. Veertig centimeter komt in Nederland maar eens in een halve eeuw voor. Meldingen van meer dan twintig centimeter komen eens in de tien jaar voor.

De meeste hoofdwegen in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant zijn inmiddels weer veilig voor truckers. Eerder op de dag had Rijkswaterstaat het advies aan vrachtwagenchauffeurs gegeven om niet de weg op te gaan. Dat advies is weer ingetrokken.

In een reactie liet de politie Limburg-Zuid weten dat het advies wat de politie betreft in het zuiden van de provincie tot maandag van kracht blijft. "Hier zijn de winterse omstandigheden immers heel anders dan elders in Limburg of het zuidoosten van Brabant." Overigens hielden de vrachtwagenchauffeurs zich prima aan het advies van Rijkswaterstaat.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer in en naar het zuiden had last van de sneeuw. Toch kondigde de NS aan dat het vanaf zaterdag het zuiden weer aansluit op de rest van het land. Donderdag werd de dienstregeling gesplitst om al te grote landelijke vertragingen als gevolg van sneeuw in het zuiden te voorkomen.

Op Eerste Kerstdag rijdt de NS weer volgens de landelijke dienstregeling voor een feestdag. Alleen de intercity tussen Maastricht en Amsterdam zal niet rechtstreeks rijden.

Door de grote hoeveelheid sneeuw in Maastricht bestaat het risico dat onder de trein klevende ijsblokken storingen veroorzaken. Tussen Maastricht en Eindhoven rijdt daarom een stoptrein. Tussen Eindhoven en Amsterdam rijdt wel een intercity.

Het vliegveld van Maastricht is vanwege de sneeuw en de harde wind gesloten. Eindhoven Airport werd vanochtend gesloten, maar ging tegen elf uur weer open. Vliegtuigen die er vanochtend wilden landen, moesten uitwijken naar Schiphol en andere luchthavens.

De hevige sneeuwval had ook effect op de krantenbezorgers en vuilnisophaaldienst in Limburg. Op sommige plekken werd uit veiligheidsoverwegingen de vuilnis niet opgehaald. De krantenbezorgers konden hun werk niet doen, omdat ze zelf geen kranten aangeleverd kregen.

Tilburg-Assen

Niet alleen in Limburg houdt de sneeuw huis. Vooral ten oosten van de lijn Tilburg-Assen viel ook nog een flink pak sneeuw, waardoor wegen glad waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl