Ruim drie aardbollen voor ons eten
Morgen is het weer zover: voor het jaarlijkse kerstdiner verdwijnen duizenden kalkoenen, eenden, kippen en konijnen in onze ovens. Voor het hoofdgerecht wordt nog een voorgerecht geserveerd, tot slot volgt een toetje.
Om al dat eten te produceren, is veel ruimte en energie nodig. Als de hele wereld zo zou eten als de Nederlanders, hebben we 3,4 aardbollen nodig om in de vraag naar voedsel te voorzien, blijkt uit berekeningen van het Wereld Natuur Fonds.
Carbon foot print
De gevolgen die de productie van ons eten heeft op de aarde, wordt de voedselafdruk genoemd. Die bepaalt eenderde van de 'ecologische voetafdruk', in het Engels carbon foot print. Die afdruk geeft aan hoeveel ruimte en energie wij innemen met ons leefpatroon. Voor iedere aardbewoner is 1,8 hectare beschikbaar, maar veel mensen consumeren veel meer dan op die 1,8 hectare geproduceerd kan worden.
Benieuwd naar je eigen ecologische voetafdruk? Bereken hem hier.
De Nederlandse voedselindustrie beseft dat de omvang van de ecologische voetafdruk omlaag moet. De vraag is alleen hoe.
De agrarische sector start binnenkort een onderzoek, waaruit duidelijk moet worden waar tussen de geboorte van een jong dier en de slachting ervan de grootste belasting voor het milieu zit. Als dat in kaart is gebracht, wil de sector de voetafdruk verkleinen.
CO2-label
Ook de Nederlandse supermarkten timmeren aan de weg. Die sector wil de voedselketen energiezuiniger maken en overweegt daarom de invoering van een CO2-label. Dat moet aangeven hoeveel gram CO2-uitstoot de productie van een artikel heeft gekost. Die maatregel is nog wel omstreden, omdat er nog geen Europese standaard is om die uitstoot te berekenen.