Koerdische strijders heroverden Sinjar op 13 november
NOS Nieuws

IS verstopt zich onder de grond voor bombardementen

Een combinatie van luchtaanvallen en gevechten op de grond hebben de terreurgroep IS uit de Iraakse stad Sinjar verdreven. De stad werd drie weken geleden heroverd door Koerdische peshmerga's die werden geholpen door bombardementen van de internationale coalitie.

Hoe de bombardementen, waar ook Nederland aan meedeed, hebben uitgepakt, zag correspondent Sander van Hoorn: een stad die voor een groot deel in puin ligt, 70 procent van de huizen is verwoest.

Sinjar: een stad in puin

IS had zich stevig verschanst in Sinjar. Onder de grond is het ook nog maar net veilig, want enkele dagen geleden zaten er nog strijders in de vele tunnels die IS onder de stad heeft gegraven. Hier verstopten ze zich, onzichtbaar voor de coalitie in de lucht en de Koerden op de grond.

Van Hoorn vindt in een van de gangen spullen die IS'ers hebben achtergelaten, zoals gympen, medicijnen, slaapzakken en dekens. "Het is een systematisch gangenstelsel met elektriciteit en al. Ze hebben het hier lang kunnen uithouden."

Pas enkele dagen geleden was de proviand op. "Misschien zit nu ook hier of daar nog iemand onder de grond."

De mensen vertrouwen het nog niet, het front ligt maar 2 kilometer verderop en daarachter is IS de baas.

Correspondent Sander van Hoorn

De gevluchte inwoners van Sinjar zijn op een enkeling na nog niet teruggekeerd uit de vluchtelingenkampen. Van Hoorn: "De mensen vertrouwen het nog niet, het front ligt maar 2 kilometer verderop en daarachter is IS de baas."

Syrië

Het Nederlandse kabinet overweegt ook in Syrië mee te doen met de strijd uit de lucht tegen IS. Ook daar opereert IS onder de grond, zegt Van Hoorn. "Gangenstelsels zijn hun tactiek."

In de Syrische stad Raqqa en het Iraakse Mosul hebben de strijders van de terreurbeweging bovendien meer tijd gehad om zich te verschuilen, zegt Van Hoorn. Daardoor zal het verzet daar hardnekkiger zijn dan in Sinjar. "Met alleen luchtaanvallen zal het niet lukken om IS te verdrijven."

"Dit is de enige manier waarop je IS kunt verdrijven."

Inwoner van Sinjar

Daar komt bij dat de inwoners van Mosul en Raqqa niet zijn gevlucht zoals in Sinjar. "Zie daar maar eens te bombarderen zonder burgerslachtoffers te maken", zegt Van Hoorn.

Tegelijkertijd is het in Syrië ook moeilijker om IS op de grond te bestrijden. "Turkije is tegen samenwerking met de Koerden zoals in Irak, terwijl de internationale coalitie niet samenwerkt met het Syrische leger.

Dat de prijs van de herovering van Sinjar een verwoeste stad is, was volgens Van Hoorn in de ogen van de inwoners onvermijdelijk. "Dit is de enige manier waarop je IS kunt verdrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl