NOS Nieuws

Fors hogere boetes voor voedselfraude

De boetes voor bedrijven die de regels voor voedselveiligheid overtreden moeten fors omhoog. Nu is de maximale boete 20.000 euro. Dat moet 10 procent van de jaaromzet worden, zonder maximum.

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) en minister Schippers (Volksgezondheid) werken op dit moment aan aanpassing van de Wet Dieren. De wijziging moet juni volgend jaar van kracht worden. In de wet staan regels voor de productie van dierlijke producten.

In een interview met het AD zegt Van Dam dat een boete van 20.000 euro niet hoog genoeg is. "Die wordt gewoon ingecalculeerd door de frauderende voedselproducenten."

Paardenvleesschandaal

Aanleiding voor het verhogen van de boetes is het paardenvleesschandaal. Volgens Van Dam bleek toen dat de huidige boetes niet afschrikwekkend genoeg zijn. "Als ze 10 procent van hun jaaromzet moeten betalen - zonder maximum - dan voelen ze het écht."

Behalve de Wet Dieren gaat ook de Warenwet over de voedselveiligheid, maar dan over producten die al verkocht worden. In die wet zijn de boetes in april al verhoogd van 4500 euro naar maximaal 810.000 euro.

Op ernstige overtredingen, met grote gevolgen voor bijvoorbeeld de volksgezondheid, volgt strafrechtelijke vervolging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl