De executiekamer in Indiana
NOS Nieuws

Gevangenisfunctionaris weg na mislukte executie

De directeur Gevangeniszaken van de Amerikaanse staat Oklahoma stapt op. Officieel vertrekt Robert Patton om privéredenen, maar er loopt wel een onderzoek naar fouten bij executies in de staat.

Vorig jaar april mislukte een executie toen een nieuwe combinatie gifstoffen werd gebruikt. De terdoodveroordeelde overleed aan een hartaanval, drie kwartier nadat hem de dodelijke cocktail was toegediend. Volgens getuigen bewoog en kreunde Clayton Lockett terwijl hij rustig had moeten inslapen.

Verkeerd middel

In september werd een executie op het laatste moment afgelast toen bleek dat gevangenismedewerkers per ongeluk kaliumacetaat in plaats van kaliumchloride hadden ontvangen. Later bleek dat dezelfde fout eerder in het jaar ook was gemaakt.

Hoewel de werking van beide stoffen nauwelijks verschilt, wijst de verwisseling erop dat de medewerkers nog steeds niet goed weten om te gaan met de nieuwe middelen die worden gebruikt bij executies. De nieuwe combinatie was nodig omdat farmaceutische bedrijven niet meer willen meewerken aan de doodstraf.

Executies opgeschort

In een verklaring zegt Patton dat hij een nieuwe baan in een andere staat heeft aangenomen om meer bij zijn familie te zijn. "Hij wil meer tijd doorbrengen met zijn vijf kleinkinderen in Arizona", aldus een woordvoerder. Een verdere toelichting wil Patton niet geven.

Eerder vertrok al de directeur van de gevangenis waar de mislukte executies plaatsvonden. Zij kondigde haar pensioen aan enkele dagen nadat ze door een onderzoeksjury was ondervraagd over de zaken.

Alle executies in Oklahoma zijn opgeschort totdat duidelijk is wat er precies mis is gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl