De voorpagina van de New York Times
NOS Nieuws

NYT in uitzonderlijk commentaar: 'Wapenwet is nationale schande'

De Amerikaanse krant New York Times heeft in een uitzonderlijk commentaar op de voorpagina stelling genomen in het debat over de Amerikaanse wapenwetgeving. De krant noemt het "een nationale schande" dat burgers legaal wapens kunnen kopen die andere burgers snel en efficiënt doden.

De laatste keer dat de New York Times het hoofdredactioneel zo prominent plaatste, was in 1920. Toen werd gewaarschuwd voor de "kleurloze" Republikeinse presidentskandidaat Warren Harding, die volgens de Times vanwege zijn gebrek aan ervaring beter geen president kon worden.

Onder de kop 'Eindig de wapenepidemie' schrijft de gezaghebbende krant dat het niet uitmaakt of de schietpartij een terreurdaad was of niet. "Deze moorden zijn allemaal op hun eigen manier terreurdaden."

Ook veegt de krant de vloer aan met de argumenten van tegenstanders van een strengere wapenwet. "Ze wijzen erop dat moordenaars in landen als Frankrijk, Engeland en Noorwegen, die strenge wapenwetten hebben, illegaal aan wapens konden komen. Maar die landen proberen tenminste iets te doen. Amerika niet."

De schietpartij in San Bernardino, die veertien mensen het leven kostte, maakt veel los in de Verenigde Staten. President Obama zei gelijk na de aanslag dat Amerika strengere regels nodig heeft. Een andere krant, de New York Daily News, kopte donderdag: "God lost dit niet op!" Daarmee verwees het blad naar tweets van Republikeinse politici, die allemaal zeiden te bidden voor de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl