Het marineschip Zr. Ms. Friesland
NOS Nieuws

Nederlands marineschip doet grote drugsvangst

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Friesland heeft de grootste drugsvangst van de marine van dit jaar gedaan, met de onderschepping van zo'n 2000 kilo cocaïne voor de kust van Colombia. De bemanning werkte daarbij, zoals al vaker dit jaar, samen met de Amerikaanse kustwacht.

Gericht geschoten

Een patrouillevliegtuig van de Amerikaanse kustwacht signaleerde afgelopen weekend een smokkelboot, een zogenoemde "go fast", op zo'n 150 kilometer voor de Colombiaanse kust. De Friesland werd erop afgestuurd om de boot te onderscheppen.

Het marineschip heeft een helikopter aan boord, die werd gelanceerd om de smokkelaars af te stoppen. Eerst werden er waarschuwingsschotten afgevuurd. Omdat ze daar niet op reageerden, is daarna gericht geschoten op de buitenboordmotoren. Toen die niet meer werkten, werd de bemanning gearresteerd door Amerikaanse politiemensen die op de Friesland zijn gestationeerd.

Na de ontdekking hadden de smokkelaars de drugs snel overboord gegooid, maar de marine kon het grootste deel uit het water op vissen, zo'n 1350 kilo. Naar schatting 650 kilo is gezonken. De lading is door de Amerikanen in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl