Akkoord over werkgelegenheid thuiszorg
Banen van medewerkers in de thuiszorg worden beter beschermd. Staatssecretaris Van Rijn heeft daarover afspraken gemaakt met vakbonden FNV, CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er komen nieuwe functies en de regels waardoor werknemers beter moeten worden beschermd, worden aangescherpt.
Dat moet garanderen dat er fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden zijn en dat inkoop van zorg door gemeenten goed verloopt.
"De race to the bottom is hiermee gestopt", zegt FNV-voorzitter Heerts over de druk op thuisorganisaties. "Het waren soms pittige discussies, maar ik ben blij en trots dat we er zijn uitgekomen", zegt Van Rijn. "Er zullen banen verdwijnen, maar er zullen ook nieuwe banen gaan komen", aldus de staatssecretaris.
In de afspraken staat ook dat er een verbod komt op de "oneigenlijke inzet" van alfahulpen. Dat moet vanaf 2017 niet meer mogelijk zijn.
Volgend jaar wordt geschoven met geld zodat 200 miljoen beschikbaar komt voor de plannen. Vanaf 2017 is er jaarlijks 300 miljoen euro beschikbaar. Dat geld komt uit bestaande zorgpotjes en moet directer bij de thuiszorg belanden.
Geen reddingsplan
Volgens NOS-verslaggever Lars Geerts is het akkoord niet het reddingsplan waar veel mensen op hoopten. "Het akkoord moet ervoor zorgen dat er andere banen ontstaan. Nu doet iemand bijvoorbeeld alleen het huishouden of dagbesteding. In de toekomst moet een zorgverlener bijvoorbeeld zowel de steunkousen aandoen, schoonmaken en in de gaten houden of iemand het financieel nog redt."
Bindend
Afgelopen woensdag zei Van Rijn in de Tweede Kamer dat hij wil dat gemeenten meer gaan betalen voor thuishulp. Veel gemeenten houden zich niet aan prijsafspraken die zij maakten met zorginstanties in de zogenoemde 'Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning'.
Als dat niet verandert dreigde Van Rijn deze vrijblijvende afspraken bindend te maken door regels en wetten aan te scherpen. Hoewel er nu een akkoord is, wil Van Rijn alsnog wetten aanscherpen.
TSN
De gesprekken tussen Van Rijn, de bonden en gemeenten kwamen afgelopen tijd in een stroomversnelling door het dreigend faillissement van de grote thuiszorgaanbieder TSN Thuiszorg. Bij die organisatie werken 12.000 mensen.
Volgens de directeur is de dreigende ondergang het gevolg van lage vergoedingen die ze krijgen. Het bedrijf legt 6 euro per uur toe op de zorg die zij bieden.