NOS Nieuws

'Dit was veel erger dan we bij de politietraining te zien krijgen'

Agent San Bernardino: het was een slachting

Mike Madden was de eerste agent die woensdag ter plaatse was bij de schietpartij in San Bernardino. Op een persconferentie vertelde hij zeer geëmotioneerd zijn verhaal. "Het was een ongelooflijk bloedbad."

Madden kreeg vlak voor zijn lunchpauze via de politieradio door dat er schoten waren gehoord in het Inland Regional Center. Hij ging er direct op af. "Toen we door het gebouw liepen, was het meteen duidelijk dat alle berichten die we kregen klopten. We zagen de slachtoffers liggen."

Agenten worden tijdens de opleiding voorbereid op dit soort situaties, maar dit was veel erger.

Politieagent Mike Madden

Eenmaal aangekomen bij de vergaderzaal waar het feest was, werd de omvang van het bloedbad duidelijk. "De situatie was erg surrealistisch. Agenten worden tijdens de opleiding voorbereid op dit soort situaties, maar dit was veel erger dan wat we tijdens de training te zien krijgen. Ik zag mensen liggen die gewond waren, maar ook mensen voor wie het al te laat was."

"Er was pure paniek te zien op de gezichten van de mensen die het overleefd hadden", vertelt Madden. "Ik moest de kalmte bewaren om mijn werk te kunnen doen. We hadden de situatie vrij snel onder controle, maar er blijft enorm veel verdriet achter."

"Het idee dat er zo veel families zijn die de feestdagen ingaan met dit drama, veroorzaakt door zinloos geweld, is moeilijk te verkroppen."

Bij de schietpartij woensdag in San Bernardino vielen veertien doden en 21 gewonden. De daders werden enkele uren na het bloedbad gedood door de politie. In hun auto werden onder meer twee machinegeweren en 1600 patronen gevonden. In hun huis lagen pijpbommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl