Op veel plekken blijft Zwarte Piet zwart
NOS Nieuws

Sinterklaascentrales leveren bijna alleen zwarte pieten

De sinterklaascentrales zien nauwelijks veranderingen in de boekingen van zwarte pieten, ondanks alle discussies over de kleur van Zwarte Piet. "Bijna iedereen wil een donkere piet", zegt Henk van der Kroon van Sinterklaascentrale Amsterdam. Van de 400 boekingen zijn er slechts twee voor een piet met een andere kleur.

Bij de aanvraag van gekleurde pieten lopen centrales tegen problemen aan. Sinterklaascentrale Noord zegt dat de mensen die Zwarte Piet spelen, niet als een andere piet aan het werk willen. "Als we gekleurde pieten gaan leveren, dan zitten wij met minder personeel."

Volgens de centrale is het logistiek ook moeilijk te regelen. "Onze sinten en pieten bezoeken op een dag soms wel veertien verschillende locaties. Om de pieten een andere kleur te geven, moeten ze terug naar de centrale en opnieuw geschminkt worden. Dat kost extra geld. Extra geld dat de aanvragers niet wilden betalen."

Discussie leeft niet

De discussie leeft nauwelijks in de regio, zegt de sinterklaascentrale in Harlingen. "Mensen vragen zelfs expliciet om zwarte pieten." Ook de centrales in Groningen, Midden-Limburg en Bodegraven geven aan dat de discussie in die regio's niet speelt.

De meeste centrales willen geen gekleurde pieten leveren. "Wij hebben van oudsher alleen bruine pieten en dat houden wij zo. Als mensen ons bellen met de vraag wat voor pieten wij hebben, reageren ze opgelucht en zeggen blij te zijn dat de Nederlandse cultuur in stand wordt gehouden", zegt de centrale in Arnhem.

Opmerkelijk snel

Etnoloog Peter Jan Margry vindt het niet vreemd dat er op veel plekken nog om een 'zwarte' zwarte piet wordt gevraagd. "Een diepgewortelde traditie heeft tijd nodig om te veranderen."

Toch gaat de transformatie van Zwarte Piet volgens hem opmerkelijk snel. Hij reageert onder meer op het fenomeen dat veel scholen in de grote steden wel degelijk gekleurde pieten of pieten met roetvegen inzetten. "Dat Zwarte Piet in grote steden van kleur verandert, laat een verschuiving zien." Margry verwacht dat Zwarte Piet over tien jaar bijna nergens meer zwart is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl