Charles bij een bezoek aan de BBC
NOS Nieuws

Kritiek op 'draconisch' media-contract prins Charles

Wie een interview wil met de Britse kroonprins Charles, dient zich te houden aan een contract van vijftien pagina's. Veel Britse journalisten vinden de voorwaarden te ver gaan; Channel 4 News zegde zelfs uit principe een interview af.

De krant The Independent berichtte gisteren als eerste over het uitgelekte contract. De prins wil voor elk interview de vragen zien en zijn medewerkers mogen ingrijpen als er vragen worden gesteld die niet zijn goedgekeurd.

Ook moet de prins zowel een ruwe als een gemonteerde versie van het interview worden getoond en kan het hele onderwerp vervallen als het paleis het ergens niet mee eens is.

'Noord-Koreaanse toestanden'

Channel 4 News noemt het contract draconisch en zegde afgelopen zondag een interview met de prins om die reden af. "We willen de prins graag interviewen, maar sluiten nooit contracten af voor een interview", zegt een woordvoerder.

Een anonieme journalist vindt de eisen van de prins lijken op Noord-Koreaanse censuur en meent dat dergelijke voorwaarden niet getolereerd zouden worden van andere publieke figuren.

In de Britse pers wordt ook gezegd dat het contract mogelijk in strijd is met de regels over vrije nieuwsgaring.

Gebruikelijk

Niet alle Britse zenders lijken zo principieel te zijn: Sky News zond vorige maand nog een lang interview uit met de prins. De zender wil niet zeggen onder welke voorwaarden dat gebeurde. Ook de BBC en ITV News zeggen niks over hun afwegingen.

Een woordvoerder van het paleis zegt dat dergelijke overeenkomsten vaker worden gebruikt bij leden van het koningshuis en dat het contract dient om ervoor te zorgen dat de waarheid wordt verteld. "We willen hiermee feitelijke accuratesse verzekeren. Zo beschermen we zowel de omroep als de geïnterviewde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl