Poetin en Erdogan bij de G20-top in de Turkse stad Antalya
NOS Nieuws

'Conflict Rusland en Turkije begint pokerspel te worden'

De ruzie tussen Rusland en Turkije is verder opgelopen. Vandaag haalde de Russische president Poetin weer flink uit naar Turkije, dat vorige week een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Sindsdien liggen beide landen flink met elkaar in de clinch. "Het begint een pokerspel te worden waarbij het aan beide kanten flink pijn gaat doen", zegt correspondent Lucas Waagmeester vanuit Turkije.

Vorige week legden de Russen economische sancties op aan Turkije. De Russen hebben onder meer de import van Turkse groenten en fruit aan banden gelegd en ook Turkse bouwbedrijven kunnen niet makkelijk meer in Rusland aan de bak. Volgens Poetin zal het daar niet bij blijven, dreigde hij in zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement. De president vertelde niet aan welke maatregelen hij nog denkt. "Dat blijft onduidelijk", zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp.

Volgens Poetin gaan er geen wapens kletteren, maar volgen er meer maatregelen.

Geert Groot Koerkamp, Rusland-correspondent

"Als de Turken denken dat ze er vanaf komen met tomaten, dan vergissen ze zich volgens Poetin", zegt Groot Koerkamp. "Er gaan geen wapens kletteren, zei hij, maar er volgen wel meer maatregelen. Welke dat zijn, liet hij in het midden."

Volgens Waagmeester voelen de Turken de gevolgen al van de maatregelen. "Turkse fruittelers zijn met hun oogst bezig. Nu Rusland dat fruit niet meer gaat afnemen, hebben ze een probleem. Het fruit rot al weg aan de bomen. Ondertussen probeert Erdogan de Turken moed in te spreken door te zeggen: wij hebben vaker moeten lijden in dit soort conflicten, dit kunnen we aan."

Je ziet dat Rusland ferme retoriek blijft uitspreken, en dat doet echt wel wat hier.

Lucas Waagmeester, Turkije-correspondent

Sinds het conflict vorige week begon, proberen de Turken keer op keer het gesprek te zoeken met de Russen, zegt Waagmeester. "Erdogan heeft Poetin gebeld, maar die neemt de telefoon niet op. Je ziet dat Rusland ferme retoriek blijft uitspreken, en dat doet echt wel wat hier. Zo probeert de Turkse regering uit de verdedigende rol te komen en ook uit te halen naar de Russen."

Dat de Russen Erdogan ervan beschuldigen dat hij persoonlijk betrokken is bij oliehandel met IS, werkt dat alleen maar in de hand, zegt Waagmeester. "Erdogan pikt dat niet. Die noemt het een lastercampagne."

Ontmoeting

Terwijl Poetin en Erdogan harde woorden spreken, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen elkaar vanmiddag ontmoet in Belgrado op een congres van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. "Dat is het laatste communicatiekanaal dat nog openstaat", zegt Rusland-correspondent Groot Koerkamp. "Volgens de Russen hebben de Turken min of meer gesmeekt om met elkaar in gesprek te gaan. Daarop antwoordde Moskou: oké, we zijn bereid om aan te horen wat de Turken willen."

Volgens Groot Koerkamp gebruikt Poetin het conflict ook voor binnenlandse aangelegenheden. "De economie loopt heel slecht, maar daar horen de Russen niet veel over. Eerst haalde Poetin het conflict met Oekraïne aan, maar opvallend genoeg kwam dat helemaal niet aan bod in zijn toespraak vandaag. Turkije dus wel. Die buitenlandse verwikkelingen moeten de aandacht afleiden van alles wat er in Rusland zelf speelt. En dat is heel veel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl