Michel Mulder
NOS Schaatsen

De ene Mulder kan niet, de andere mag niet

De ene Mulder kán niet rijden, de andere Mulder mág niet rijden in Inzell. Ronald Mulder is op het laatste moment afgehaakt voor de wereldbekerwedstrijden. Op papier zou zijn broer Michel, olympisch kampioen op de 500 meter, hem mogen vervangen, maar dan had het papierwerk wel goed ingevuld moeten worden.

De reconstructie begint bij Ronald Mulder. Hij heeft zich, in tegenstelling tot zijn broer Michel, gewoon via de officiële weg geplaatst voor Inzell. Maar Ronald raakte afgelopen week licht geblesseerd aan zijn lies.

Op dat moment had zijn ploeg Beslist.nl meteen de KNSB moeten inlichten. Maar, zo zegt directeur Arie Koops, "Ronald is bij ons niet afgemeld". Was dat wel gebeurd, dan had de KNSB Michel op tijd kunnen áánmelden.

"Maandag kregen we dat bericht telefonisch door. Dat moet echter schriftelijk", stelt Koops. "Nu waren we niet meer in staat om tijdig andere schaatsers aan te melden", vervolgde Koops in de Leeuwarder Courant.

Misinterpretatie

Ploeg Beslist.nl heeft een iets andere lezing van de gebeurtenissen. "Er is sprake geweest van een misinterpretatie tussen ons en de KNSB", laat bestuurslid Rhian Ket van iSkate, waar Beslist.nl onder valt, weten via een persbericht. "Dat betreuren wij ten zeerste, maar de KNSB is uiteindelijk verantwoordelijk voor het invullen van de nationale selectie."

Ondertussen mag Michel Mulder onverrichte zaken huiswaarts keren. "Ik vind het heel jammer. Of ik woest ben? Vooropgesteld: het is onprofessioneel hoe het gegaan is. Maar ik heb weinig zin om me te mengen in de schuldvraag. De KNSB heeft mij niet met opzet niet aangemeld. Daarnaast heeft het management van Beslist.nl niet expres mij te laat aangemeld, als ze dat gedaan hebben."

Mulder baalt wel, maar haalt liever zijn schouders op. "Laat het een les zijn."

Ook Hospes de dupe

Twee andere schaatsers die zich gekwalificeerd hebben voor de 500 meter, Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis van Lotto-Jumbo, staan eveneens niet aan de start op de kortste afstand. Zij hebben zich afgemeld. Maar ook die vrijgekomen startplekken worden niet ingevuld. Jesper Hospes zou daarvoor in aanmerking zijn gekomen.

Wie wel?

Jan Smeekens schuift als eerste reserve wel door. Hij rijdt zondag samen met Kai Verbij en Hein Otterspeer de sprintafstand namens Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl