De Griekse politie heeft zich opgesteld bij de grens met Macedonië
NOS NieuwsAangepast

Gevechten tussen vluchtelingen Griekenland-Macedonië

Bij de grens van Griekenland naar Macedonië zijn gevechten uitgebroken tussen vluchtelingen. Asielzoekers uit Iran, Pakistan en Bangladesh staan tegenover Syrische, Afghaanse en Iraakse vluchtelingen. "De frustratie groeit", zegt correspondent Marcel van der Steen.

Macedonië laat sinds een paar weken alleen mensen toe uit Syrië, Afghanistan en Irak. Asielzoekers uit andere landen zijn daar boos over en hebben de grensovergang geblokkeerd.

Verschillende nationaliteiten zijn met elkaar in gevecht geraakt, waarbij vooral Iraniërs en Pakistanen botsen met Afghanen. Er werd met stenen gegooid, waarbij gewonden vielen.

De Griekse oproerpolitie heeft ingegrepen. De regering heeft treinen gestuurd, waarmee vluchtelingen die Macedonië niet in mogen mee terug kunnen worden genomen naar Athene. "Maar het grootste deel wil niet terug", zegt Van der Steen. "Die willen verder de grens met Macedonië in."

Bij de grensovergang is een Marokkaan om het leven gekomen. Hij werd geëlektrocuteerd toen hij op een treinwagon was geklommen. "De treinen worden op dit moment gebruikt als slaapplaats", zegt Van der Steen. "Daar is hij in aanraking gekomen met een elektriciteitskabel. Dat was de laatste druppel die tot de gevechten heeft geleid."

Correspondent Marcel van der Steen over waarom de vluchtelingen slaags raken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl