NOS NieuwsAangepast

'Drugsafval steeds vaker gedumpt in riool of gierkelder'

Dit jaar zijn in Nederland minder meldingen binnengekomen van de vondst van afval van drugslaboratoria. Maar volgens de provincie Noord-Brabant zijn er geen signalen dat er minder drugs worden geproduceerd. "Criminelen vinden nieuwe manieren om het spul kwijt te raken", zegt gedeputeerde Johan van der Hout.

Tot nu toe zijn er 122 meldingen binnengekomen van drugsafval. Vorig jaar waren dat er zo'n 200. Vooral in Noord-Brabant is het aantal dumpingen gedaald, blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd in Eindhoven.

Van der Hout zegt dat de daling niet betekent dat er minder drugslaboratoria zijn. "In Noord-Brabant hebben we de afgelopen tijd goed opgelet. Het gevolg is dat criminelen nu uitwijken naar andere provincies en zelfs naar België. Het drugsafval raakt meer verspreid. We hebben er minder zicht op."

Dat spul komt zo terecht in ons grondwater

Johan van der Hout, gedeputeerde bij de provincie Noord-Brabant

Veel drugsafval komt in het riool terecht. Ook zegt de provincie dat afval met een vrachtwagen of giertank over het land wordt uitgereden. Ook zijn er signalen dat resten van de xtc-productie in gierkelders worden gedumpt.

"Er zijn boeren die onder druk worden gezet om hun kelder beschikbaar te stellen", zegt Van der Hout. "In ruil daarvoor krijgen ze geld of blijven ze uit de problemen. Het gevolg is echter dat die boeren het drugsafval over de akkers uitrijden. Dat spul komt zo terecht in ons grondwater en onze voedselketen."

Verschuiving

Noord-Brabant was vorig jaar nog goed voor 90 procent van het drugsafval. Nu neemt de provincie een kwart van het totaal voor haar rekening met bijna 30 meldingen.

In Limburg werden dit jaar tot nu toe 22 keer spullen van laboratoria achtergelaten en in Gelderland werden 12 keer drugsvaten gevonden. Volgens de provincie Noord-Brabant worden de resten steeds vaker in België gedumpt.

Volgens Van der Hout is er in België minder toezicht op het dumpen van drugsafval. Daardoor worden er minder gevallen geregistreerd. Ook worden die cijfers niet goed doorgegeven aan Nederland.

Kosten opruimen

Gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties draaien vaak op voor de kosten die het opruimen van het afval met zich meebrengt. Het opruimen van een dumping kost al snel tienduizenden euro's. De provincies krijgen nu de helft van de kosten daarvan vergoed door de landelijke overheid.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt daarom in 2015, 2016 en 2017 jaarlijks 1 miljoen euro vrij voor het bestrijden en opruimen van gedumpt drugsafval.

Bestuurders uit het zuiden van het land komen vandaag bijeen om de problemen rond drugslaboratoria te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl