Vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens
NOS Nieuws

Groot netwerk van mensensmokkelaars opgerold

De politie van verschillende Europese landen heeft in een internationale operatie een smokkelaarsnetwerk opgerold. Er zijn in totaal 23 verdachten gearresteerd voor het smokkelen van vluchtelingen naar de Europese Unie. De verdachten zijn vooral Syriërs en Grieken, meldt Europol.

De verdachten zijn opgepakt in Oostenrijk, Griekenland, Zweden en Groot-Brittannië. De vluchtelingen, zo'n honderd per dag, zouden vooral Syriërs zijn die via Turkije naar Griekenland werden gebracht en daarna via de Balkanroute verder naar het noorden. Dat gebeurde vooral door Griekse mensensmokkelaars.

Hoofdkwartier

Een Albanees coördineerde de mensensmokkel. Deze man zou ook samenwerken met de leider van een criminele organisatie. De smokkelaars opereerden vanuit het noorden van Griekenland. Ze regelden transport, reisdocumenten, onderdak en andere zaken waar de vluchtelingen behoefte aan hadden.

Vluchtelingen kwamen vooral met de smokkelaars in contact via sociale media. De bende was waarschijnlijk al twee jaar actief. De geschatte opbrengst van de smokkel ligt rond de 10 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl