Een monteur installeert een 'slimme' gasmeter
NOS Nieuws

Volgend jaar iets minder betalen voor levering energie

Het tarief voor het transport van gas en elektra wordt volgend jaar iets lager dan dit jaar. Hoeveel precies verschilt per netbeheerder.

De Autoriteit Consument & Markt, de ACM, maakt de tarieven bekend op grond van een nacalculatie. Daarin zijn de daadwerkelijk gemaakte kosten verwerkt, zoals precario voor de elektriciteitskabels die gemeenten heffen.

De tarieven voor het transport van elektriciteit stijgen licht, met 0,56 procent; de kosten voor het transport van gas dalen, met 5,55 procent. De gecombineerde rekening valt daardoor lager uit.

De ACM bepaalt de tarieven die netbeheerders mogen rekenen, omdat er geen concurrentie is. In iedere regio is er maar één netwerk van kabels en leidingen.

Verrekening Tennet

Eerder bepaalde de ACM al dat de inkomsten uit een vergoeding voor het gebruik van het landelijke hoogspanningsnet worden 'terugbetaald' aan de consument. De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, Tennet, ontvangt die vergoeding uit een veiling wanneer incidenteel extra transportcapaciteit nodig is voor elektriciteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl