Fred Rutten op de tribune bij een interland van Jong Oranje
NOS Voetbal

'Fred Rutten ideale technisch directeur KNVB'

Moet er een technisch directeur komen bij de KNVB of niet? Die vraag is de afgelopen maanden veel gesteld, vooral na het echec van Oranje in de EK-kwalificatie. Waar algemeen directeur Bert van Oostveen eerder de deur dichthield, staat deze nu toch op een kier.

"We gaan onze structuur opnieuw bekijken. De functie van technisch directeur komt ook aan bod", verklaarde Van Oostveen dinsdag na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal.

'Meer voetbal know-how in top KNVB'

NOS-commentator Arno Vermeulen is positief over de mogelijke komst van een technisch directeur in Zeist. "Ik heb nooit begrepen waarom die er nog niet is. Zo'n functie zou normaal moeten zijn. Ik vind het bijvoorbeeld gek dat een algemeen directeur, zonder voetbalachtergrond, verantwoordelijk is voor de aanstelling van de bondscoach."

"Er moet meer voetbal-knowhow in de top van de KNVB komen", vult voetbalanalist Pierre van Hooijdonk aan. "Er hoeft van mij niet per se een technisch directeur te komen, maar het gaat erom dat meer mensen zich met voetbalinhoudelijke keuzes moeten bemoeien."

  • ANP
    Co Adriaanse
  • ANP Pro Shots
    Pierre van Hooijdonk was vier maanden assistent-trainer bij Jong Oranje
  • NOS
    Arno Vermeulen

In tegenstelling tot Vermeulen en Van Hooijdonk vraagt Co Adriaanse zich hardop af of er wel een technisch directeur moet komen. "Dat ligt er volledig aan wat voor takenpakket hij krijgt en hoe breed dat is", zegt de oud-trainer.

"En komt hij tussen de directie en de technische staf van Oranje te staan? Of moet hij naast de technische staf fungeren? Dat soort vragen zal eerst beantwoord moeten worden."

Is er wel plek voor vers bloed?

Het argument waar Van Oostveen eerder de boot mee afhield, was dat er nauwelijks werk zou zijn voor een technisch directeur bij de KNVB. Vermeulen: "Ik denk dat er genoeg te doen is. Hij zou de opleiding nog eens tegen het licht moeten houden. En hij moet kijken naar de benoeming van jeugdcoaches."

"En als je twijfelt of het wel een fulltime functie is, kan dat ook best een groepje mensen zijn", meent Van Hooijdonk. "Dan huur je twee of drie mensen in die daar naar gaan kijken. Maar iedereen heeft inmiddels wel in de gaten dat er iets toegevoegd moet worden aan de Nederlandse werkwijze in het voetbal."

Rutten heeft ervaring, ook in het buitenland, kent de Nederlandse topclubs en hun coaches goed, kan met jeugd werken en is een erkend vakman.

Arno Vermeulen over Fred Rutten

Adriaanse: "Jelle Goes is op dit moment technisch manager en hij heeft veel pakketten onder zich. Volgens mij blijft er weinig over voor een technisch directeur. Er is al heel veel kennis bij de KNVB. Naast Goes bijvoorbeeld Danny Blind met zijn hele staf, Fred Grim met zijn hele staf, alle coaches van jongere elftallen. Zo op het eerste gezicht denk ik niet dat er nog iemand nodig is."

'Rutten een topkandidaat'

Als de KNVB kiest voor de komst van een technisch directeur, heeft Vermeulen wel een idee wie dat moet worden. "Fred Rutten is voor mij de beste kandidaat. Hij voldoet aan alle eisen. Hij heeft ervaring, ook in het buitenland, kent de Nederlandse topclubs en hun coaches goed, kan met jeugd werken en is een erkend vakman. Er zal zeker draagvlak voor hem zijn. Hij is beschikbaar en in mijn ogen een topkandidaat."

Adriaanse blijft erbij dat de KNVB het ook anders op kan lossen. "Na het grote congres over de toekomst van het Nederlandse voetbal zijn er elf speerpunten vastgesteld. Daar zijn elf commissies nu mee bezig. Dus het is zeker niet zo dat men slaapt bij de KNVB."

Volgens Van Oostveen valt er volgend voorjaar een beslissing over het wel of niet aanstellen van een technisch directeur bij de KNVB. De conclusies en eventuele aanbevelingen van de commissies die zich op de elf speerpunten richten, worden in mei 2016 verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl