Het erepodium tijdens het EK allround 2015
NOS Schaatsen

KNSB pleit voor andere opzet EK allround

De KNSB pleit voor aanpassingen in de opzet van de EK allround voor mannen. De schaatsbond wil dat het toernooi met ingang van 2017 gaat bestaan uit een 500, 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Over het voorstel van de KNSB zal in juni worden gestemd op het congres van de ISU, de internationale schaatsunie.

Op het ISU-congres van vorig jaar was al besloten om de langste afstanden op de EK allround, 5.000 meter bij de vrouwen en 10.000 bij de mannen, te schrappen. Daarvoor in de plaats zou de 1.000 meter moeten komen.

Maar volgens de KNSB is dat voorstel in het voordeel van de sprinters en doet het afbreuk aan het allrounden als discipline. Daarom pleit de bond ervoor de 1.000 meter bij de mannen te vervangen door de 3.000 meter. Bij de vrouwen zou de kleine vierkamp blijven bestaan uit een 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter.

Langebaan, shorttrack en kunstrijden

De KNSB heeft verder zijn plannen voor de ISU Skate Games uitgebreid. Vorig jaar deed de bond al het voorstel tot een vierjaarlijks evenement waarbij de WK afstanden en de WK shorttrack zouden worden gecombineerd, naar een idee van Ard Schenk. Het plan werd volgens de KNSB enthousiast ontvangen, maar nog niet aangenomen.

De Nederlandse schaatsbond stelt nu voor om ook de WK kunstrijden aan het evenement toe te voegen. Volgens technisch directeur Arie Koops bieden de Skate Games "fantastische mogelijkheden voor de promotie van de schaatssport". Het toernooi zou vanaf 2020 op de kalender moeten komen, iedere vier jaar tussen de Winterspelen in.

Stemmen in juni

Het ISU-congres wordt in juni gehouden in Kroatië. Diverse schaatsbonden hebben plannen ingediend waarover dan wordt gestemd. Zo heeft de Noorse bond voorgesteld om de drie jaarlijkse WK-toernooien - allround, sprint en afstanden - samen te voegen tot één groot toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl