NOS Nieuws

Aantal thuiswonende studenten gestegen

Het aantal studenten dat thuis blijft wonen is de afgelopen jaren gestegen. Dat blijkt uit cijfers van DUO, die zijn opgevraagd door datadienst LocalFocus. Van alle studenten die begin dit jaar een opleiding volgden, woonde 67,8 procent nog thuis. In 2012 was dat nog iets meer dan 60 procent.

Hoe hoger de opleiding van de student, hoe vaker hij of zij de koffers pakt. Zo'n 64,5 procent van de wo-studenten woont op kamers. Bij hbo-studenten is dat percentage een stuk lager met 53,4 procent. Volgens de cijfers blijven mbo-scholieren het vaakst bij hun ouders of verzorgers wonen.

Regionale spreiding

Kunstopleidingen springen eruit. Daar blijft bijna niemand bij zijn of haar ouders wonen. Op de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam woont 88,8 procent van de studenten op zichzelf. Een betere uitsplitsing van opleiding tot opleiding kon LocalFocus niet maken: "We hebben van DUO de data gekregen per instelling," legt datajournalist Jelle Kamsma uit.

Daardoor is bijvoorbeeld niet te zeggen wie er vaker op kamers gaat: een economie- of rechtenstudent bijvoorbeeld. "Wel gaan we op basis van deze data nog de regionale spreiding van instellingen bepalen. Waar de studenten vandaan komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl