NOS Nieuws

Belgen boos: koning zat in kuuroord tijdens terreurdreiging

De Belgische koning Filip dreigt flinke imagoschade op te lopen. Terwijl in Brussel het hoogste dreigingsniveau gold, zat hij samen met zijn vrouw in een kuuroord in Frankrijk. "Dat is natuurlijk privé", zegt correspondent Joris van Poppel, "maar de timing is wel erg ongelukkig."

Op een foto die verscheen in Franse media is te zien hoe de koning in zijn badjas een cocktail drinkt. "Terwijl heel België in rep en roer was vanwege de terreurdreiging, genoot de koning van een weekendje weg. Dat leidt bij veel Belgen tot onbegrip", zegt Van Poppel.

Belgische media vonden het al raar dat de koning zich niet liet zien tijdens de perikelen in Brussel, dat in de ban was van een mogelijke aanslag. Volgens Van Poppel was het lang onduidelijk waar Filip al die tijd zat. Nu deze foto is uitgelekt, is de verontwaardiging compleet, zegt hij.

Charles Michel, de premier van België, verdedigt de koning door te zeggen dat hij het gehele weekend contact had met het kabinet. "We konden hem alleen niet dwingen om terug te komen", zei Michel gisteren tegen Belgische media.

Veel Belgen vinden dat Filip zijn verblijf in het kuuroord had moeten onderbreken. Zij zijn van mening dat de koning zijn volk had moeten toespreken. Ook de Franse inlichtingendiensten, die wisten dat de Belgische koning in Bretagne verbleef, uitten hun verbazing.

Het hof beschuldigt de Franse inlichtingendiensten van 'Belgium-bashing'

Correspondent Joris van Poppel

Het Belgische hof zegt dat het niet vreemd is dat het koninklijk echtpaar in Frankrijk zat, terwijl in eigen land het hoogste dreigingsniveau van kracht was. "Het korte verblijf stond al lange tijd vast", zegt een woordvoerder in de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Wat ze in Bretagne deden, is privé."

Volgens het Belgische hof is het wel erg toevallig dat de foto van Filip is uitgelekt. "Het hof beschuldigt de Franse inlichtingendiensten van 'Belgium-bashing'", vertelt Van Poppel.

Afgelopen week probeerde Filip zijn imago weer wat op te krikken. "Hij bezocht het Belgische crisiscentrum en enkele nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs", zegt Van Poppel. "Het is alleen de vraag of dat hem nu nog kan helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl