Mark Zuckerberg, Priscilla Chan met hun dochter Max
NOS NieuwsAangepast

Zuckerberg belooft 42 miljard weg te geven na geboorte dochter

Topman Mark Zuckerberg van Facebook heeft de geboorte van zijn dochter aangegrepen om een miljardenfonds op te richten voor goede doelen. Zuckerberg stopt in de loop van zijn leven 99 procent van de aandelen van Facebook in de stichting. Die hebben een huidige waarde van 45 miljard dollar, zo'n 42 miljard euro.

De stichting heeft de naam Chan Zuckerberg Initiatief gekregen. Zuckerbergs vrouw heet Priscilla Chan.

Open brief

Zuckerberg kondigt het fonds aan in een open brief aan zijn dochter Max.

Daarin somt hij een reeks idealistische doelen op: de bevordering van gelijkheid in de wereld, educatie, bestrijding van ziektes, het samenbrengen van mensen en het opbouwen van sterke gemeenschappen.

"We weten dat het een kleine bijdrage is in vergelijking met alle middelen en mensen die al aan deze problemen werken", schrijven Zuckerberg en zijn vrouw. "Maar we willen doen wat we kunnen, samen met anderen."

Bill Gates

De komende drie jaar wordt maximaal 1 miljard dollar per jaar in de stichting gestoken. Zuckerberg houdt de beslissende stem in zijn bedrijf. "Ik blijf de topman van Facebook voor vele, vele jaren."

Eerder had Zuckerberg zich al gecommitteerd aan een initiatief van Microsoft-oprichter Bill Gates. Samen met tientallen andere ondernemers zei hij daarin toe het merendeel van zijn vermogen in te zetten voor goede doelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl