De moeder van Hester van Nierop met foto's van haar dochter
NOS Nieuws

Moordenaar van Hester van Nierop krijgt 35 jaar cel

  • Cees Zoon

    Correspondent Mexico

  • Cees Zoon

    Correspondent Mexico

De man die zeventien jaar geleden in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez de Nederlandse Hester van Nierop vermoordde, is veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Dat heeft het OM van de staat Chihuahua bekendgemaakt.

Het lichaam van de 28-jarige vrouw werd op 20 september 1998 gevonden in een hotelkamer in de stad aan de grens met de Verenigde Staten. Ciudad Juárez werd in die tijd geteisterd door een ongekende golf van vrouwenmoorden waarbij honderden slachtoffers vielen.

Van de meeste van de moorden is de dader nooit gevonden, maar de ouders van de Nederlandse hebben jarenlang hemel en aarde bewogen om de Mexicaanse autoriteiten te dwingen hun speurtocht voort te zetten.

Mismaakt oor

Dat leidde begin vorig jaar tot de identificatie van de verdachte die op dat moment in een cel in Mississippi zat wegens drugsbezit. De 51-jarige Ramiro Adame López werd herkend aan een mismaakt oor en een tatoeage. Na het uitzitten van zijn straf in de VS werd hij uitgeleverd aan Mexico.

De veroordeling tot 35 jaar is het resultaat van een schriftelijk proces waarin geen openbare zittingen werden gehouden. Mexico is inmiddels begonnen met een strafrechthervorming waarin wel publieke zittingen plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl